Reichel: BiH ima priliku za novi početak

Ernst Rajhel (Reichel), specijalni njemački izaslanik za zapadni Balkan, Tursku i države Centralnoevropske trgovinske zone, u posjeti je Bosni i Hercegovini.

U našu državu došao je da bi se sreo s ovdašnjim zvaničnicima, ali i prisustvovao sjednici Vijeća za provedbu mira (PIC). Za razliku od njegovih ranijih posjeta, ova je posebna i zbog inicijative Berlina i Londona kojom se želi eliminirati višegodišnji zastoj BiH na evropskom putu, piše Dnevni avaz.

– Evropska unija je u procesu usvajanja novog pristupa prema BiH, kao i nove politike. Zanimalo me da vidim i osjetim kako bi ta nova politika mogla biti primljena u BiH i nailazi li ona na novu dinamiku kod ovdašnjih političara. Mi već imamo novi saziv Predsjedništva BiH i naziru se konture kako bi mogla izgledati nova vlada. Nadam se da će proces konstituiranja ove vlade ići brzo i da će se ona temeljiti na širokoj bazi. Imam dojam i da postoji konstelacija snaga koja bi mogla odblokirati stvari i riješiti neke probleme koje je u prošlosti bilo nemoguće riješiti. Bitan je novi fokus na socioekonomske probleme. Vidjet ćemo koja će koalicija biti formirana. Ali, nije na nama da se bavimo formiranjem koalicija – rekao je Rajhel.

Istakao je da se osjeća izvjesna veća šansa u BiH.

– Nadam se da nećemo biti razočarani i da će naša nadanja biti ispunjena. Već sada imam osjećaj da bi se nekoliko sasvim konkretnih stvari moglo riješiti, koje do sada nisu riješene – dodao je specijalni njemački izaslanik za zapadni Balkan, Tursku i države Centralnoevropske trgovinske zone.

– Pa, tu je mehanizam koordinacije. On bi mogao biti jedna stvari za koju očekujemo rješenje. Ipak, taj problem još nije riješen, ali imam osjećaj da će se to desiti – rekao je Rajhel.

Njegov dojam je da, u izvjesnoj mjeri, “imamo priliku za novi početak”.

– I BiH i EU moraju uraditi sve što mogu da bi se ova potencijalno nova dinamika ojačala i maksimalno iskoristila – rekao je, između ostalog, Rajhel za Dnevni avaz.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*