Mogherini: EU je posvećena poštivanju ljudskih prava

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini podsjetila je danas, povodom Dana ljudskih prava, na usvajanje Opće deklaracije o ljudskim pravima u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda prije 66 godina.

– Tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana ljudskih prava pod sloganom “Ljudska prava 365 dana u godini” odražava težnju da svako, bilo gdje i u svako doba, uživa sva ljudska prava – kazala je Mogherini, napominjući da je Evropska unija posvećena poštivanju tih prava.

Podsjetila je da je prije dvije godine usvojen Strateški okvir za zaštitu ljudskih prava i demokratije s pratećim Akcionim planom, a imenovan je i specijalni predstavnik EU za ljudska prava.

– Od tada, uz podršku zemalja članica EU, zagovaramo ljudska prava u više od 40 dijaloga o ljudskim pravima s trećim zemljama te djelujemo zajednički s regionalnim i multilateralnim organizacijama, uključujući UN – navela je Mogherini.

Naglasila je da specijalni predstavnik EU Stavros Lambrinidis ostvaruje blisku i proaktivnu saradnju s ključnim partnerima i podržava ulogu organizacija civilnog društva širom svijeta, dok delegacije EU prate, izvještavaju i djeluju u vezi s pitanjima ljudskih prava, ponekad i u vrlo teškim okolnostima.

– Postigli smo mnogo, ali ostaje još puno posla. Jedna od tih oblasti je mučenje. UN je usvojio Konvenciju protiv mučenja prije 30 godina, ali je mučenje još uvijek prisutno širom svijeta. To zahtijeva našu hitnu pažnju – smatra Mogherini.

Zbog toga će, navela je ona, revidirani Akcioni plan za zaštitu ljudskih prava i demokratije za 2015. godinu biti prilika da se obnovi opredjeljenje i pozabavi novim izazovima u univerzalnosti i nedjeljivosti ljudskih prava.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*