Podignuta optužnica protiv 14 osoba za organizirani kriminal i neovlašteni promet drogama

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv 14 osoba za organizirani kriminal i neovlašteni promet drogama.

Optužnica je podignuta protiv: Svetozara Perućice, zvanog “Sveto”, rođenog 22.05.1981. godine u Trebinju, nastanjenog u Bileći, ranije osuđivanog, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru, Neđeljka Kuljića, zvanog “Milko”, rođenog 01.02.1981. godine u Trebinju, nastanjenog u Bileći, ranije osuđivanog, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru, Marka Govedarice zvanog “Toto”, rođenog 26.12.1988. godine u Bileći, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru, Marka Dunđera zvanog “Žuja“ i „Andol“, rođenog 04.12.1986. godine u Bileći, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Davora Milićević zvanog „Šaki“, rođenog 03.09.1972. godine u Čapljini, gdje je i nastanjen, državljanina BiH i R Hrvatske, Zorana Bandure, rođenog 17.08.1963. godine u Ljubuškom, gdje je i nastanjen, državljanina BiH i R Hrvatske, Joze Rašića zv. „Joja“, rođenog 05.03.1976. godine u Mostaru, nastanjenog u Ljubuškom, državljanina BiH i R Hrvatske, Srećka Trifkovića, rođenog 07.09.1985. godine u Sarajevu, nastanjenog u opštini Pale, ranije osuđivanog, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru, Saše Kuljića zv. “Sajo“, rođenog 01.05.1986. godine u Bileći, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH, Milenka Kuljića zv. „Garo“, rođenog 03.05.1982. godine u Trebinju, nastanjenog u opštini Bileća, državljanina BiH, Siniše Kuljića zv. „Rokson“, rođen 31.01.1984. godine u Bileći, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, nalazi se u pritvoru, Bojana Puhala zv. „Beli“, rođenog 29.06.1993. godine u Trebinju, nastanjenog u opštini Bileća, državljanina BiH,

Miloša Govedarice zv. „Mićola“, rođenog 02.05.1987. godine u Bileći, gdje je i nastanjen, državljanina BiH i Vuka Vujovića zv. „Vule“, rođenog 18.06.1983. godine u Trebinju, nastanjenog u opštini Bileća, državljanina BiH.

Optuženi Svetozar Perućica i Neđeljko Kuljić terete se da su, u cilju pribavljanja imovinske koristi, organizirali i rukovodili grupom za organizirani kriminal koja je formirana radi neovlaštenog međunarodnog krijumčarenja, koja je zajedničkim djelovanjem pripadnika na području Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore i Republike Hrvatske vršila krijumčarenje veće količine opojne droge „marihuana-skank“, a u kojoj su optuženi imali jasno definisane uloge u izvršenju krivičnih djela.

U okviru istrage u ovom predmetu, u tri navrata je otkriveno i zaplijenjeno više od 110 kilograma droge marihuana „skank“, čija vrijednost na ilegalnom narkotržištu dostiže više stotina hiljada KM.

Zbog postojanja elemenata međunarodnog krijumčarenja, tužilaštvo je zajedno s policijskim agencijama ostvarilo značajnu saradnju s pravosudnim i policijskim agencijama R Hrvatske.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*