Angeli Merkel priređena “toksična dobrodošlica” u Indiji, ignorisali upozorenja

Njemačka kancelarka Angela Merkel dobila je toksičnu dobrodošlicu u Indiji nakon što je premijer Narendra Modi obradovao vojnom paradom u izuzetno zagađenom zraku New Delhija.Predsjednik Indije i njegova gošća iz Njemačke ignorisali su upozorenje zdravstvenih stručnjaka da se tokom boravka vani mora nositi zaštitna maska zbog enormno velikog zagađenja zraka u New Delhiju.

Indijska vladina agencija za praćenje kvaliteta zraka saopćila je ranije da je zrak iznad indijskog glavnog grada, inače “koktel” štetnih industrijskih gasova, onih iz automobila, ali i otrova od isparavanja s poljoprivrednih zemljišta, alarmantan.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, koje je na svojoj stranici objavila američka ambasada u Indiji, prisustvo posebno opasnih čestica u zraku iznad Delhija je čak 19 puta veća od onog koje se smatra opasnom gornjim granicom.

No, uprkos tome Modi i Merkel prošetali su pored počasne garde ispred predsjedničke palate, udišući toksičan zrak u New Delhiju.

Merkel se u svojoj četvrtoj posjeti Indiji zahvalila Modiju za topao i srdačan doček. Glavni ministar Delhija Arvind Kejriwal rekao je u petak da će vlasti početi distribuirati pet miliona maski školarcima za zaštitu od zagađenja.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*