Najava za promociju knjige ˝Pragmatika˝

Izdavačka kuća “Bookline” iz Sarajeva i Odsjek za turski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli upriličit će promociju knjige “Pragmatika”, čiji su autori Sabina Bakšić i Halid Bulić, profesori na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Promocija će biti održana u ponedjeljak 4. novembra 2019. godine u Amfiteatru 2 Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli s početkom u 12.00 sati. O knjizi će govoriti dr. Mirza Bašić, mr. Merima Grabčanović i autori.

Knjiga je na ovogodišnjem Sarajevskom sajmu knjiga dobila nagradu za najbolji udžbenik za visoko obrazovanje.

Kratko o knjizi “Pragmatika”

Poznato je da se velik dio informacija koje se razmjenjuju prilikom ljudske komunikacije prenese bez riječi. U mnogim razgovorima ostane nešto “neizrečeno”, a o tome “neizrečenom” sudionici razgovora ipak sve znaju, kao da je i izrečeno. “Čitanje između redova” nekad je važnije od onog što je napisano u samim redovima. Pragmatika je nauka o takvim značenjima – i još mnogo više od toga.

Od sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, kada se u lingvistici dogodio takozvani pragmatički obrat, pragmatika je dobijala sve više značaja u lingvističkim istraživanjima, publikacijama i studijskim programima. Nagli razvoj pragmatike, koji je uslijedio nakon onog što je figurativno nazvano “izlaskom iz korpe za otpatke”, omogućen je zahvaljujući zanimanju mnogih istraživača za izučavanje obilja lingvističkih tema i problema koji su ranije bili zapostavljeni. Svjetski razvoj i napredak pragmatike sve više se odražava i na lingvistička istraživanja u Bosni i Hercegovini. Sve je više istraživača različitih generacija koji se, između ostalog, bave proučavanjem pragmatičkih pojava. Sve je više magistarskih i doktorskih radova koji se bave pragmatikom. Nije mali broj ni univerzitetskih katedri na kojima je pragmatika obavezni ili izborni predmet. Ipak, oskudijevamo u udžbenicima pragmatike.

Ova knjiga nastala je s ciljem da se bar djelimično popuni ta praznina. Ona može biti dobra osnova za dvosemestralni kurs pragmatike, informativan uvod u predmet i polazište za dalja istraživanja. Namijenjena je prvenstveno studentima, ali može dobro poslužiti i nastavnicima na svim nivoima obrazovanja te svim lingvističkim entuzijastima i radoznalcima. A takvih će, nadamo se, biti sve više.

(BMG Bosanska medijska grupa)               

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*