Sicilijanski grad Cammarata kuće nudi besplatno kako bi privukli nove stanovnike

Tokom proteklih godina nekoliko italijanskih gradića je odlučilo prodavati kuće po cijeni od jednog dolara kako bi revitalizirali svoje zajednice kojima prijeti nestanak. Za razliku od njih sicilijanski grad Cammarata nudi kuće potpuno besplatno, piše CNN.

Očajan da sačuva rodni grad od depopulacije, gradonačelnik Vincenzo Giambrone proveo je tri godine ubjeđujući vlasnike koji su davno napustili porodične kuće da ih predaju novim vlasnicima besplatno.

“Ne mogu podnijeti da gledam prekrasne i stare historijske centre prazne i kako se pretvaraju u ruševine. To me boli. Vlasnici nisu svjesni štete koja nastane kada napuste svoje domove i odbiju renovirati drevna prebivališta. To ostavlja duboki ožiljak na gradu sa rizikom od obrušavanja”, rekao je Giambrone za CNN Travel.

Prema njegovim podacima, trenutno je dostupno desetak praznih stambenih objekata, a uskoro će ih biti još s obzirom da ih je više od 100 napušteno. Nada se da će ih spasiti i da će ponovo biti naseljene.

“Sada kupci mogu konačno ući u osiguranje zidova koji se raspadaju i oživjeti historiju”, istakao je.

Uvjet je da kupci moraju obnoviti imanje u roku od tri godine i platiti 5.000 depozita koji će im biti vraćen kada završe radove. Također, morat će dostaviti konkretan prijedlog preuređenja nekretnine. Prioritet će imati mladi parovi s djecom, a parovi koji se usele i dobiju bebu primat će naknadu u iznosu od 1.000 eura.

Vlasnici mogu transformisati višespratne zgrade u u privatne kuće, hotele, prodavnice i restorane. Glavni cilj gradonačelnika je da Cammarata postane ponovo živahno mjesto.

Cammarata je dio elitne grupe autentičnih talijanskih sela koji se bore protiv pada i za očuvanje tradicije. Smješten je 60 kilometara sjeveroistočno od Palerma.

Bilo je to nekada vrlo živo mjesto, ali je tokom proteklih godina veliki broj stanovnika otišao iz njega. Osnovali su ga bizantijski Grci, a ime vodi porijeklo od grčke riječi “Kamara” što znači soba sa svodovima.

Cammarata je poznata kao grad s 1.000 balkona na Istoku jer svaki prozori ma pogled na sunce i spektakularan pogled na Etnu. Pun je zelenih polja, ispaša za ovce , nekadašnjih rudnika kamena i soli, dok su okolna brda plodna i nekada korištena za uzgoj i treniranje koja koji su se takmičili na Olimpijskim igrama.

Ispunjena je uskim uzbrdicama, prolazima i vijugavim stepenicama.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*