Zbrinjavanje opasnog otpada – tema sastanka u resornom ministarstvu

Prema informacijama navedenim u Odluci Vlade Federacije iz maja 2010.godine o usvajanju programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele na poziciji “Transfer za zaštitu okoliša od značaja za Federaciju BiH” na prostoru industrijskih postrojenja “Polihem” i “DITA” na površini od oko 1500 kvadratnih metara nalazi se deponija kruksa.

Riječ je o otpadu nastalom usljed organskih hemijskih procesa, a pretpostavlja se da je odloženo do četiri i po hiljade kubnih metara otpadnog kruksa. Osim kruksa, na prostoru ovih tvornica u spremištima ili u zemlji deponovan je propilen oksid, etilen oksid, te živa.

O tačnom utvrđivanju načina na koji je otpad deponovan, te njegovim količinama razgovaralo se u Ministarstvu prosornog uređenja i zaštite okoliša TK. Prema riječima ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Zvjezdana Karadžina potrebno je utvrditi metod koji će se koristiti. ” Da li je to deponovanje na istom mjestu uz prethodnu neutralizaciju, što je djelimično rađeno, ali se ne zna razlog zbog kojeg je postupak obustavljen? Da li je to metoda spaljivanja, da li je metoda deponovanja na drugu deponiju, da li je to metoda odvoza otpada u inostranstvo gdje postoje odlagališta opasnog otpada, to ćemo da odredimo,” izjavio je ministar Karadžin.

Sastanak posvećen rješavanju problema deponovanog opasnog otpada na prostoru DITE i Polihema inicirali su gradonačelnik i gradsko vijeće Tuzle.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*