Timovi FUCZ očistili novih 46.180 m2 površine i uklonili više od 100 komada NUS

Na području općine Novi Grad Sarajevo deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) iz Sarajeva, Tuzle, Goražda i Travnika završili su deminerski zadatak “Vis” čija je površina iznosila 46.180 m2.

Manuelnom metodom očišćeno je 37.074 m2, dok je metodom pregiranja (POEK tim, psi za otkrivanje eksploziva) urađeno 9.106 m2.

Tlo je bilo veoma “zasićeno” metalom što je, uz veliki broj pronađenih neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) i mina, bila otežavajuća okolnost.

Radeći na čišćenju ovog područja demineri FUCZ su 11. juna uočili stablo u kojem se nalazila urasla potezna mina PMR 2A. Sljedeći dan kada su došli da nastave radove, uočili su da drveta nema, odnosno da je posječeno i odnešeno iz minskog polja. Odmah je obaviještena PU Novi Grad Sarajevo. Obzirom da minsko-eksplozivna sredstva predstavljaju ozbiljnu prijetnju po sigurnost stanovništva i njihove imovine, ovakav vid djelovanja neodgovornih osoba direktno je ugrozio živote građana.

Na ovom zadatku pronađeno je 10 protivpješadijskih mina od čega osam  komada PMR-2A, dva komada PMA1, 98 komada raznih neeksplodiranih ubojnih sredstava i jedan komad kasetne municije KB-1.

Predstavnici općine Novi Grad Sarajevo upoznati su sa obavljenim radovima i granicama deminirane površine.

Čišćenjem predmetne lokacije stvorili su se bolji uslovi lokalnom stanovništvu za korištenje livada u poljoprivredne svrhe, sječu ogrevnog drveta i bezbjednije kretanje.

Inače, ovo je drugi zadatak u ovoj godini realizovan na lokalitetu Žuč od strane deminerskih timova FUCZ nakon što je sredinom godine završen zadatak Briješće – Švabino brdo. Uz ove, deminerski timovi FUCZ realizirali su još nekoliko deminerskih zadataka na ovom području, i to “Golo Brdo 1”, “Golo Brdo 2”, “Žuč – Put”, “Kota 830-1ˮ…

U narednom periodu FUCZ će nastaviti sa projektima deminiranja na brdu Žuč i pomoći u relizaciji projekta “Sarajevo bez mina” kojim će općine u sastavu Grada Sarajeva konačno biti oslobođene od minske opasnosti, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*