Poziv brigradirima Omladinske radne akcije „Aerodrom Tuzla“

Povodom obilježavanja 40.godišnjice ORA „Aerodrom Tuzla, 79“, Organizacioni odbor poziva sve učesnike brigadire, koji su radili na pomenutoj akciji od 1979. do 1982.godine, kao i sve ostale brigadire koji su bili na drugim radnim akcijama, da se jave na brojeve telefona: 061/725-685 i 063/150-589, ili na e-mail tucichamid@gmail.com

Omladinska radna akcija „Aerodrom Tuzla“ prvi put je pokrenuta 1979.godine, a njoj je predhodio kontinuitet četvorogodišnjeg organizovanja ORA „Kiseljak“ Tuzla. Radna akcija je organizovana u ljetnom periodu i trajala je od 30.juna do 28.avgusta 1979.godine.

Brigadiri i brigadirke su bili smješteni u barakama u naselju „Mladost“ u Dubravama, i njih oko 300 svrstanih u deset omladinskih brigada, svakodnevno je učestvovalo na trasama radilišta, a povremeno su bile organizovane i vikend brigade.

Radovi su izvođeni na osnovu odgovarajuće tehničke dokumentacije. Ostvareno je 52062 norma sati, sa prosječnim učinkom od 137 odsto. Brigadiri su radove izvodili na pripremi podloge projektovanog puta, kao i izmještanju objekata i instalacija na postojećoj trasi, te kultivisanju i urešenju šireg putnog pojasa.

Finaliziranje ovih radova je obavljeno sinhronizovanim aktivnostima brigada i građevinske mehanizacije. Radilo se na izgradnji prilaznog puta za budući civilni aerodrom u dužini od 920 metara, uređenju prostora za pristanišni plato, a istovremeno se radilo i na izgradnji vodovoda za brigadirsko naselje u dužini od 1300 metara, priključnog puta za individualne stambene objekte, izgradnji mosta preko obližnjeg potoka i samoj regulaciji potoka.

Osim radnih aktivnosti, brigadiri su imali i odgovarajuće druge programske sadržaje. Aktivno su bili uključeni u oblast društvenog, kulturnog i sportskog obrazovanja putem raznih predavanja, kurseva i takmičenja. Organizovane su izložbe fotografija i zidnih novina, uređivani bilteni, kao i brigadirske večeri uz učešće kulturno – umjetničkih društava i muzičkih ansambala sa šireg područja Tuzle.

Takođe je bilo organizovano svakodnevno druženje sa stanovništvom iz okolnih naselja i mjesnih zajednica.

Uspjesi koji su u cjelini postignuti na ORA „Aerodrom Tuzla 79“ rezultat su samoprijegornog i dobrovoljnog rada mladih, brigadira i brigadirki, te članova štaba i savjeta akcije.

(Organizacioni odbor/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*