U Tuzli Međunarodni plivački miting ˝Samir Ćirak Ćiro˝

Plivački klub Zmaj-Alpamm iz Tuzle u subotu 09.11.2019. godine organizuje Međunarodni plivački miting ˝Samir Ćirak Ćiro˝ u znak sjećanja na žrtve masakra i stradanja tuzlanske mladosti na Kapiji 1995. godine, i pogibiju jednog od najboljih plivača našeg kluba i Bosne i Hercegovine Samira Ćiraka-Ćire.

Ovo takmičenje je postalo tradicionalno, te pored najkvalitenijih plivača iz naše zemlje, okuplja i vrhunske plivače iz inostranstva (preko 300 plivača iz preko 20 plivačkih klubova).

S vremenom postao je jedan od najjačih međunarodnih plivačkih takmičenja koje se održava u našoj zemlji. Svake godine u Tuzlu dolaze plivači iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Crne Gore, drugih zemalja, kao i plivači iz svih naših klubova. Ovo je ujedno i najjstarije plivačko takmičenje u BiH i jedno od najstarijih u regionu.

Takmičenje se odvija po uzrasnim kategorijama, a tradicionalna utrka mitinga jeste 100 metara delfin stilom, tehnika u kojoj je najbolje rezultate postizao Samir Ćirak. Ta trka se posebno i nagrađuje, kao i najvrijedniji rezultat po tablicama FINA-e. Prva tri takmičara u svim disciplinama dobijaju medalje. Pehari se dodjeljuju za najvrijedniji rezultat (zbir bodova četiri najbolje trke) u svakoj kategoriji za muškarce i žene, kao i pobjedniku memorijalne utrke 100m delfin u svakoj kategoriji za muškarce i žene. Ekipni pehari za tri najuspješnije ekipe.

Ove godine očekujemo rekordan broj plivača i klubova iz zemlje i inostranstva. Ono što je i posebno bitno na ovom takmičenju, jeste da naši mladi plivači, vide na djelu i vrhunske plivače i u takmičenju sa njima ostvare svoje najbolje rezultate. Možemo se pohvaliti i činjenicom da su na našem mitingu učestvovali i plivači koji su izborili nastupe u finalima Evropskih prvenstva i na Olimpijskim igrama.

Cilj ovo takmičenja jeste, prije svega, nastavljanje tradicije organizovanja jednog jakog međunarodnog plivačkog turnira u Tuzli i Bosni i Hercegovini, ali i održavanje uspomene na stradanje tuzlanske mladosti, i našeg Ćire.

Pored toga, organizacijom ovakvog jakog međunarodnog plivačkog takmičenje, nastojimo da se i rezultatski, a i organizaciono približimo susdjednim zemljama koje imaju značajnu ulogu u svjetskom plivanju. Kroz organizaciju ovog mitinga promovišemo naš grad i sport u njemu. Iz godine u godinu miting Samir Ćirak-Ćiro okuplja sve veći broj publike, pa prostor bazena Hotela Tuzla postaje tijesan za sve one koji dođu da vide vrhunsko plivanje.

RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*