Pranje ruku sapunom i vodom najbolja je zaštita od mikroorganizama

Pravilno pranje ruku sapunom i vodom jedan je od najboljih načina da se zaštitite tokom sezone prehlade i gripe od napada štetnih mikroorganizama. Najprije navlažite ruke vodom, dodajte sapun, prekrijte sve površine i snažno trljajte oko 20 sekundi. “Ono što sapun čini snažnim jeste činjenica da on oslobađa svu prljavštinu i klice s površine kože. Zatim se vežu u sapunici tako da se, nakon što isperete, sve te klice i ostaci isperu”, kazao je Roland Newman, ljekar porodične medicine.

Temperatura vode nije bitna. Važno je koliko vremena provodite u pranju i ispiranju na odgovarajući način, objasnio je.

Ukoliko ste u situaciji u kojoj pranje ruku nije moguće, koristite dezinfekcijsko sredstvo s udjelom alkohola od 60 do 95 posto, predložio je on uz riječi da trebate biti svjesni da ono nije baš tako učinkovito kao sapun i voda.

Sredstva za čišćenje ruku možete držati na mjestima kao što su automobil, torba ili radni sto, ali s obzirom na to da su na bazi alkohola, trebali biste ih čuvati van dohvata djece. Djeca ih trebaju koristiti samo uz nadzor odraslih, piše Health24.

Iako je rekao da su istinite tvrdnje na većini sanitarnih sredstava da ubijaju 99 posto bakterija i klica, neke su ipak otporne. Time je htio kazati da dezinfekcijska sredstva ne zamjenjuju sapune i druga sredstva za pravilno konvencionalno pranje ruku.

“Odgovarajuće pranje sapunom i vodom zapravo vam može očistiti ruke od više klica i, ovisno o tome s kojim ste u kontaktu, i nekih hemikalija”, rekao je Newman.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*