Terrenoire: BiH zaslužuje zahvalnost za borbu protiv terorizma

U povodu intervjua u magazinu The Economist sa francuskim predsjednikom Macronom u kojem on Bosnu i Hercegovinu karakteriše kao “tempiranu bomba koja otkucava… i koja se suočava s problemom povratka džihadista”, oglasio se i predsjednik Međunarodne Panevropske unije Alain Terrenoire.

“Nakon konflikata u bivšoj Jugoslaviji, Panevropska unija, najstarija proevropska organizacija, konstantno se angažuje u cilju pristupa svih zemalja Jugoistočne Evrope Evropskoj uniji. U konstitutivnoj raznolikosti Evrope, svaka država ima vlastitu historiju i specifičnosti.

Upravo na osnovu te raznolikosti se i konstituisala Evropska unija, Uspješno prevazilazeći nacionalne, kulturološke i vjerske barijere, svi narodi Jugoistočne Evrope žele živjeti zajedno i okupiti se unutar Evropske unije da ojačaju mir i doprinesu ekonomskom i socijalnom razvoju.

Trpeći posljedice, još uvijek prisutne iz svoje prošlosti, Bosna i Hercegovina je pokazala želju da se suoči hrabro i odlučno sa terorizmom koji prijeti cijeloj Evropi. Zbog toga, u ime Panevropske unije i u moje lično ime, najodlučnije se suprotstavljam stigmatizaciji Bosne i Hercegovine čije pretrpljene muke, kao i primjerni uspjesi u borbi protiv terorizma, zaslužuju našu zahvalnost i ohrabrenje”, kazao je on.

Terrenoire je ranije predsjedniku Macronu uputio i pismo u kojem je izrazio protest i neslaganje povodom francukog blokiranja otvaranja pregovora sa Makedonijom i Albanijom, te podršku Panevropske unije evropskom putu zemalja naše regije.

U pismu je upozorio i na to da se ovakvim postupcima otvara prostor za različite oblike prodora i vanjskih uticaja drugih sila kojima na ruku ide ovakva politika Evropske unije.

Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne Panevropske unije, iza sebe ima bogatu političku karijeru kao poslanik u francuskom i Evropskom parlamentu, delegat u Generalnoj skupštini UN-a ispred Francuske Republike, te savjetnik bivšeg francuskog predsjednika Sarkozyja.

(RTV7/Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*