Razvijen senzor koji će spašavati djecu i kućne ljubimce od smrti u zagrijanim automobilima

Kanadski naučnici su razvili senzor koji detektuje kad su djeca i kućni ljubimci ostavljeni u automobilu, a potom aktivira alarm.Senzor koristi radarsku tehnologiju i vještačku inteligenciju za aktiviranje alarma kad su djeca ili životinje ostavljeni u vozilu, a tim koji ga je razvio tvrdi da radi sa stopostotnom preciznošću.

Senzor je veličine oko 2,5 cm, a ugrađivat će se u nebo automobila ili na retrovizor. Njegovi signali će se reflektirati od ljude ili životinje u automobilu, a vještačka inteligencija će analizirati situaciju i ustanoviti da li je potrebno aktivirati alarm, barem tako tvrde naučnici s Univerziteta Waterloo u Kanadi.

Istakli su da će senzor sprečavati zaključavanje vrata te da će aktivirati alarm koji će upozoriti vozača i ljude u blizini.

“Ovaj senzor rješava problem prisutan u cijelom svijetu. Sistem je toliko pristupačan da bi mogao postati dio standardne opreme u svim vozilima. Za razliku od kamera, senzor ne ugrožava privatnost niti ima nekih slijepih tačaka, jer radar prodire kroz sjedišta i eventualno detektuje dijete”, dodali su naučnici.

U SAD-u svake godine u pretoplim automobilima umre 37 djece, a ove godine su zabilježena čak 52 slučaja. To su situacije kada djeca budu zaboravljena u automobilima, ali i kad su namjerno ostavljena u vozilima. Nedavno je dijete umrlo na Floridi nakon što je ostavljeno u porodičnom automobilu cijeli dan.

Senzor će se naći na tržištu krajem 2020. godine.

Većina žrtava toplotnog udara u automobilima su djeca do tri godine (87 posto), a više od polovine tog broja su djeca do godinu (55 posto).

Neke američke države imaju zakone koji dozvoljavaju civilima da provaljuju u automobile kako bi spasili djecu, a zakoni su ponegdje prošireni i u slučaju da se u automobilu nalaze životinje.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*