Realizacija ekološkog projekta LEAP u Tuzli i Zenici

Gradske vlasti u saradnji sa organizacijom Eco Impuls realizuju projekat LEAP, čiji cilj je smanjiti uticaj najvećih zagađivača u Tuzli i Zenici.

Projekat podrazumjeva niz aktivnosti u lokalnim zajednicama, aktivno učešće gradskih struktura, medijske kampanje, te učešće stanovništva i povećanja ekološke svijesti.  Sve aktivnosti odnose se na zaštitu okoliša i unapređenje života građana.

Između ostalog, planirana je izgradnja malog parka prirode, uređenje riječnog korita i sadnja oko 10.000 sadnica na području grada Tuzle.

Jedna od ugroženijih lokacija je deponija Desetine gdje će biti posađene sadnice bagrema, kako bi se smanjilo aerozagađenje na tom području. S obzirom na to da je Tuzla pretrpjela velike štete uslijed vremenskih nepogoda, veliki broj sadnica bit će posađen na najugroženije lokacije i na taj način će doprinjeti zaustavljanju klizanja zemljišta.

Projekat finansira Evropska Unija i predstavlja podršku implementaciji lokalnih akcionih planova u Tuzli i Zenici, koji spadaju u zagađanije gradove u našoj zemlji.

Učesnici očekuju da će realizacijom projekta doći do smanjenja zagađenja zraka za 5 %, a sve aktivnosti usmjerene su na poboljšanje kvalitete života građana i promociju zdravog načina života.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*