Predstavljeni rezultati volonterske akcije “Let s Do it – milijun sadnica za jedan dan”

Rezultati volonterske akcije „Let's Do it – milijun sadnica za jedan dan“ koja je održana 25. oktobra, prezentirani su danas.

U akciji je sudjelovalo, istakao je na pres-konferenciji predsjednik Udruženja građana „Ruke“ Božidar Mihajlović, 56 općina i 3.450 volontera koji su zasadili 84.886 sadnica raznih vrsta drveća.

– Ove godine sadnice drveća smo sadili na klizištima, šumskim goletima kao potencijalnim klizištima, u parkovima i na drugim zelenim površinama, kazao je Mihajlović.

Naglasio je da je sadnjom drveća potaknuta revitalizacija zelenih površina u školskim dvorištima koja su oštećena tokom poplava.

-Cilj svih „Let's Do It“ akcija jest duboka i trajna ekološka transformacija u Bosni i Hercegovini. Svojim radom želimo građanima vratiti nadu u bolje sutra i vjeru da ova zemlja može biti bolje i ljepše mjesto za život – kazao je Mihajlović.

Naglasio je da će u januaru 2015.godine u Sarajevu biti održana prva balkanska konferencija „Let's Do It“ timova i to iz Makedonije, Kosova, Srbije, Crne Gore, Slovenije i BiH.

Predsjednik UG „Mozaik prijateljstva“ Milan Gligorić objasnio je važnost brojnih funkcija koje drveće obavlja te istaknuo da se neke od njih odnose na sprječavanje i ublažavanje posljedica obilnih padavina.

-Imajući u vidu katastrofalne poplave koje su zadesile našu zemlju, akcija „Let's Do It – milijun sadnica za jedan dan“ ove je godine bila posebno usmjerena na sanaciju klizišta u najviše pogođenim općinama, odnosno na prevenciju i ublažavanje posljedica u sličnim događajima u budućnosti. Te se posljedice mogu odnositi na klizišta, nanose ili eroziju tla, a drveće pomaže kod svake od njih- kazao je Gligorić.

Generalni sponzor ove akcije i cijelog projekta „Let's Do it – milijun sadnica za jedan dan“ bio je HT Eronet.

– Kao društveno odgovorna kompanija drago nam je da smo projekt „Let's Do It“ prepoznali kao iznimno značajan na samom početku te ga namjeravamo i ubuduće podržavati, kazao je rukovoditelj Odjela za korporativne komunikacije HT Eronet Vanja Gavran.

Projekt su također podržali Ambasada SAD- u BiH, UN volonteri, doskorašnji specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Peter Sorensen i Olimpijski komitet BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*