Doc.dr.Mirza Moranjkić o uspješnom liječenju oboljenja krvnih sudova na mozgu, bez klasičnog hiruškog pristupa (VIDEO)

Klinika za neurohirurgiju ovog kliničkog centra već šest godina uspješno liječi oboljenja krvnih sudova na mozgu, bez klasičnog hiruškog pristupa.

Za šest godina stručnjaci sa Klinike za neurohirurgiju i Klinike za radiologiju izveli su preko 500 složenih operativnih zahvata na mozgu savremenim metodama ove vrste. Minimalno invazivne metode iz ove oblasti pacijentima donose brojne koristi u odnosu na klasični pristup liječenju ovih oboljenja.

Usluga u oblasti interventne neuroradilogije pacijentima nigdje  se u BiH ne može pružiti u formi 24/7, izuzev UKC-a u Tuzli. Ovo je jedini klinički centar u našoj zemlji gdje se ovakvi zahtjevi izvode bez supervizije stranih ljekara. Prije uvođenja ovih procedura na UKC u Tuzli, pacijenti su upućivani van granica BiH. Cijene ovih metoda u svijetu koštaju nekoliko desetina hiljada eura. Troškove pacijenata koji dolaze sa područja FBiH snosi Federalni fond zdravstvenog osiguranja. Oni su prepoznali činjenicu da se radi o vrhunskoj medicini i da će se time napraviti i određene uštede u zdravstvenom sistemu.

O svemu tome, razgovarali smo, u ovosedmičnoj emisiji „Rezonanca zdravlja“ sa doc.dr.Mirzom Moranjkićem, specijalistom neurohirurgije u Klinici  za neurohirurgiju UKC-a Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*