U HNK-u 10.323 oboljelih od dijabetesa

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ) registrirano je 10.323 oboljelih od dijabetesa, a svake godine taj se broj povećava, podatci su Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

– Prema podatcima koje dobivam u službu za epidemiologiju svake godine imamo 200 do 300 novooboljelih od dijabetesa. Promatrajući hospitalizaciju, svake godine povećava se broja, posebno mlađe populacije – rekao je voditelj Službe za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo HNŽ-a Erdin Alajbegović u povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa.

Ovogodišnji Svjetski dan dijabetesa posvećen je obitelji, a obilježava se pod motom “Obitelj i šećerna bolest”. Tim povodom u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a u Mostaru je upriličen niz aktivnosti s ciljem jačanja borbe i liječenja oboljelih.

Građani su mogli besplatno izmjeriti razinu šećera u krvi, krvni tlak i informirati se o toj bolesti, kao i o stalnim aktivnostima koje se provode kako bi se osnažila prevencija dijabetesa.

Postoji više vrsta dijabetesa. Dijabetes tipa 1, dijabetes tipa 2, gestacijski dijabetes i druge rjeđe vrste dijabetesa.

Dijabetes tipa 2 je najčešći, a u prevenciji te bolesti važnu ulogu imaju ishrana i tjelesna aktivnost. Tip 2 dijabetes povećava rizik od srčanog i moždanog udara.

Svjetski dan dijabetesa obilježava se od 1991. godine kao odgovor na sve veći broj oboljelih od dijabetesa diljem svijeta.

Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u svijetu je registrirano oko 422 milijuna ljudi oboljelo od dijabetesa, dok je 1980. godine oboljelih bilo 180 milijuna.

Svake godine u svijetu od posljedica dijabetesa godišnje umre oko pet milijuna ljudi. Da je riječ o epidemiji pokazuju i procjene Međunarodne dijabetičke federacije da će do 2040. godine broj oboljelih od te bolesti porasti za 50 posto.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*