Agencija za sigurnost hrane BiH provodi Plan praćenja ispravnosti vode u poplavljenim područjima

Agencija za sigurnost hrane BiH u suradnji s nadležnim inspekcijskim organima i laboratorijima provodi Plan praćenja zdravstvene ispravnosti vode za piće i hrane/hrane za životinje u poplavljenim područjima.

U okviru navedenog plana uzeto je ukupno 352 uzorka vode za piće, hrane i hrane za životinje u 17 gradova i općina u BiH koje su u maju 2014. godine bile zahvaćene poplavama te su upućeni na laboratorijske analize. Planirano je da se uradi ukupno 4378 analiza, od čega 3884 analize na prisustvo rezidua pesticida i 494 analize na prisustvo kontaminanata.

Do sada je Agencija zaprimila osam uzoraka vode za piće u kojima je laboratorijski utvrđena neusklađenost određenih hemijskih parametara s Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

Radi se o uzorcima uzetim na sljedećim lokacijama:

– Maglaj, uzorkovano u Javnoj ustanovi “Prva osnovna škola”- područna škola Kosova (lokalni vodovod) i Smajlovac/Jablanica (lokalni vodovod),
– Brčko, uzorkovano na lokalnom vodovodu “Vučilovac” i Osnovna škola Brezovo polje (lokalni vodovod),
– Šamac, MZ Gornja Slatina (arteški bunar za javno vodosnabdijevanje),
– Doboj, lokalni vodovod “Suvo polje”, uzorkovano u MZ Tekućica i lokalni vodovod “Kukmuž” uzorkovano u osnovnoj školi “Sveti Sava” i
– Petrovo, lokalni vodovod, uzorkovano u osnovnoj školi “Vuk Karadžić”.

Agencija je odmah po prijemu laboratorijskih izvještaja dostavila iste na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima te preporučila poduzimanje propisanih mjera u cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača o kojima će javnost biti blagovremeno informirana, priopćeno je iz Agencije.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*