U Tuzli otvoreno prihvatilište za djecu s ulice

U sklopu Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli danas je otvoreno Prihvatilište za djecu s ulice koje su organizacije Hope and Home for Children i Zemlja djece iz Tuzle finansirale sa oko 40.000 KM.

– Ovdje mogu završiti djeca uhvaćena u prosijačenju ili bilo kojoj drugoj vrsti ekonomskog ili radnog izrabljivanja. Usluge prihvatilišta mogu koristiti djeca od pet do 18 godina, a kompletnu proceduru njihovog smještaja provodit će Centri za socijalni rad – kazao je Amir Halilović, direktor Doma za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli.

U Prihvatilištu se nalazi 12 kreveta, odnosno muška i ženska spavaonica sa po šest kreveta, zatim dnevni boravak, čajna kuhinja, trpezarija i kupatila. Tu se nalazi i prihvatna stanica u kojoj djeca borave dok se ne obave ljekarski pregledi i druge procedure.

Po Halilovićevim riječima, djeca u Prihvatilištu mogu boraviti do tri mjeseca kada će se završiti sve zakonom predviđene procedure, odnosno donijet će se odluka o njihovom trajnom smještaju.

Radno vrijeme Prihvatilišta bit će sedam dana u sedmici a odvijat će se u tri smjene, dok će svaka imati po jednom muškog i ženskog odgajatelja.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*