Ovo je deset najgorih gradova za vozače na svijetu

Zagađenje, gužve u saobraćaju, loša infrastruktura, agresivno ponašanje vozača – to su samo neki od faktora koji određeni grad čine dobrim ili lošim mjestom za vožnju. Donosimo pregled deset najgorih i deset ajboljih gradova za vožnju na svijetu. S milionima ljudi koji se žale na saobraćaj u gradu kojim svakodnevno saobraćaju, evropski prodavač dijelova automobila Mister Auto odlučio je provesti istraživanje koja otkriva najbolje i najgore gradove za vožnju širom svijeta. I dok, generalno gledano, rezultati nisu šokantni, na popisu deset najboljih i najgorih postoji dosta iznenađenja.

Mister Auto prikupio je podatke u tri glavne kategorije – infrastruktura, sigurnost i troškovi, za stotine gradova širom svijeta, a zatim se smanjio na uži izbor od 100 gradova. Svaka kategorija ispituje niz manjih faktora, kao što su broj automobila po glavi stanovnika, zastoji u saobraćaju, kvaliteta cestovnih i javnih prevoza, kvaliteta zraka, agresivnost vozača, cijene goriva, godišnji porez na puteve i drugi. Konačni indeks kombinuje ukupno 15 faktora.

Ako živite u Calgaryu u Kanadi onda ste među najsretnijim vozačima na svijetu – istraživanje otkriva da je ovo najbolji grad na planeti za vozače. Slijede ga Dubai, Ottawa i Bern u Švicarskoj, dok El Paso, Vancouver, Geteborg (Švedska), Dizeldorf (Njemačka), Basel (Švicarska) i Dortmund (Njemačka) popunjavaju Top 10 listu. Potpuno je drugačija situacija ako živite u Mumbaju, koji se svrstava u najgori grad za vožnju na cijelom svijetu. Na drugom mjestu je Ulaanbaatar (Mongolija), a slijedi ga Kalkuta u Indiji.

Na žalost, istraživanjem nisu obuhvaćeni gradovi u našoj regiji, a možemo pretpostaviti na kojoj listi bi se našlo Sarajevo.

Deset najboljih gradova za vožnju:
1. Calgary, Kanada
2. Dubai, UAE
3. Ottawa, Kanada
4. Bern, Švicarska
5. El Paso, SAD
6. Vancouver, Kanada
7. Gothenburg, Švedska
8. Dusseldorf, Njemačka
9. Basel, Švicarska
10. Dortmund, Njemačka

10 najgorih gradova za vožnju:
1. Mumbai, Indija
2. Ulaanbaatar, Mongolija
3. Kalkuta, Indija
4. Lagos, Nigerija
5. Karachi, Pakistan
6. Bogota, Kolumbija
7. Sao Paulo, Brazil
8. Mexico City, Meksiko
9. Rio de Jainero, Brazil
10. Moskva, Rusija

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*