Ženska košarkaška reprezentacija BiH danas protiv Švicarske

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas dočekuje selekciju Švicarske u Sarajevu, u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2021. godine u Francuskoj i Italiji . Selekcija BiH je ove kvalifikacije započela pobjedom nad nad reprezentacijom Rusije.

Selektor Goran Lojo kazao je na pres-konferenciji u Sarajevu da je velika čast pobijediti u ambijentu kakav im je bio u Rusiji, ali napominje da se danas mora pristupiti ozbiljno iako u ovom slučaju preuzimaju ulogu favorita.

Istaknuo je da stoji iza 12 igračica bh. reprezentacije te je potvrdio da su one najbolje što Bosna i Hercegovina ima u ljudskom i igračkom smislu te je izrazio očekivanje da će dvorana biti puna da primi sve zainteresirane kako bi im se pružila podrška.

Najbolja u reprezentaciji BiH u utakmici protiv Rusije bila je Jonquel Jones s 29 poena i 16 skokova, a posebno je ostala upečatljiva trojka u posljednjoj minuti kojom je reprezentaciji BiH donijela prednost od četiri poena.

Jones je istaknula da joj je bilo izuzetno igrati s Rusijom, ai je izrazila očekivanje da će i sutra odigrati dobru utakmicu te se i ona nada da će dvorana u Sarajevu biti ispunjena.

Osim Jones, u selekciji BiH istaknula se i kapitenka Marica Gajić koja je postigla 17 poena, ali i ona je naglasila da se fokus sada premješta na današnju utakmicu, a izrazila je mišljenja da će nakon takve utakmice u Rusiji pogled na žensku košarku promijeniti.

Trudit ćemo se da ostvarimo što veću koš razliku jer nas je pola koša dijelio od učešća u velikom takmičenju ranije, tako da ćemo i sada dati sve od sebe – najavila je.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan kaže da je uspjeh iz Rusije veliki poslije mnogo godina, dodajući da su igračice ostavile srce na terenu, ali i današnja utakmica je od izuzetne važnosti i dolazi nakon što su igračice iz Rusije putovale 26 sati jer avion nije mogao sletjeti na sarajevski aerodrom.

Team menadžer Razija Mujanović ocijenila je da nije bilo lako dobiti Rusiju, a pola koša razlike to izuzetno potvrđuje, no i pored teške situacije u kojoj je Rusija bila favorit napravljen je podvig na njihovom terenu.

Kad je u pitanu atmosfera u timu, košarkašice su potvrdile da je ona na nivou te da se uvijek raduju provesti vrijeme zajedno.

Susret BiH – Švicarska možete pratiti u direktnom prijenosu BHT1 od 19.50 sati.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*