U Tuzli izložba najboljih arhitektonskih ostvarenja – Collegium Artisticum 2019 – Arhitektura

Asocijacija arhitekata u BiH i Centar za kulturu Tuzla i ove godine u Tuzlu dovode tradicionalnu selektivnu izložbu najboljih arhitektonskih ostvarenja – Collegium Artisticum 2019 – Arhitektura.

Izložba će biti otvorena u četvrtak 21.11.2019. godine u Ateljeu Ismet Mujezinović, sa početkom u 19:30 sati, a pred otvorenje, sa početkom u 18:00 sati, bit će održan prateći program predavanja i prezentacija.

Collegium Artisticum – arhitektura je najznačajnija, najstarija i jedina godišnja smotra arhitekture u BiH. Tročlana stručna internacionalna komisija za selekciju i valorizaciju radova ovogodišnje izložbe Collegium artisticum 2019 – Arhitektura, koju su činili: Adnan Harambašić, Grozdana Šišović i Aljoša Dekleva, je od 56 pristiglih radova iz cijele Bosne i Hercegovine, odabrala 39 radova koji su izloženi na ovogodišnjoj izložbi Collegium artisticum.

U kategoriji „Realizacija“ selekciju je prošlo ukupno 13 radova, u kategoriji „Enterijer“  13 radova, dok je u kategoriji „Ideja“ selekciju prošlo 11 radova i 2 rada van kategorije.

Ovom izložbom Asocijacija arhitekata u BiH teži da otvori širi dijalog o kvaliteti arhitektonske produkcije širom BiH, te podstakne sve profesionalce da sudjeluju u ovoj smotri arhitekture i podizanju kvaliteta izgrađenog prostora.

U selekciju od 13 radova u kategoriji Realizacija odabrana su čak dva projekta poznatog tuzlanskog arhitektonskog ureda Novi dom. Odabrani projekti tuzlanskih arhitekata Jure Pranjića i Ane Bosankić su stambeno-poslovni kompleks uprave ŠSF na Bjelavama u Sarajevu i Zavjetna kapela na Svetištu Kondžilo kod Teslića.

Program izložbe nadopunjen je prezentacijom četiri projekata tuzlanskog arhitektonskog ureda Novi dom koji su u posljednje tri godine odabrani u selekciju izložbe najbolje bosanskohercegovačke arhitekture Collegium artisticum. 2017.godine je u strogu selekciju izložbe uvršten njihov projekt realizacije Kapele sv.Franje u Gornjem Vukšiću, a 2018. je u kategoriji enterijer odabran njihov projekt rekonstrukcije enterijera nacionalnog spomenika Crkve Presvetog Srca Isusova u Brčkom.

Ovi projekti arhitektonskog ureda Novi dom,  kao i ovogodišnja dva odabrana projekta, bit će detaljno predstavljeni na uvodnom programu pred otvorenje izložbe na kojem će se kratkim prezentacijama predstaviti i poznati svjetski proizvođač krovnih prozora Velux, te firma Conty plus vodeći brend na tržištu pločastih materijala i vrhunskih okova.

Uvodni program predavanja i prezentacija počinje u 18:00 sati, a izložba će biti otvorena u 19:30 sati.

Nakon otvorenja izložbe svi gosti su pozvani na druženje uz koktel koji je organiziran u suradnji sa Deli Catering-om, dogogodišnjim partnerom Asocijacije arhitekata u BiH na svim događajima u Tuzli.

Izložba u Tuzli ostaje otvorena do kraja novembra.

(aabh.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*