Danska svakom Sirijcu plaća oko 19.000 eura da se vrati u domovinu

Vlada Danske je platila 71 državljaninu Sirije da napusti ovu skandinavsku zemlju, javlja Anadolu Agency (AA).

Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) je saopćilo da je od 1. maja 71 državljanin Sirije dobio novac da napusti Dansku i vrati se u domovinu.

Svaki sirijski državljanin, koji je to uradio, dobio je od danske vlade najmanje 140.000 kruna, odnosno 18.740 eura, u okviru programa koji je uvela prethodna Vlada.

Prema danskom zakonu, sirijske izbjeglice imaju mogućnost da sami odluče da li žele biti dio ovog programa i da tako dobiju novac pri povratku u Siriju.

Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) je u stalnom kontaktu sa izbjeglicama koje razmišljaju o povratku u domovinu.

“Mnogi od njih jednostavno osjećaju da im je vrlo teško stupiti na tržište rada i uspjeti u Danskoj“, kazala je Eva Singer iz Danskog vijeća za izbjeglice, dodajući da sirijske izbjeglice u periodu od godinu dana ipak mogu promijeniti svoju odluku i ponovo se vratiti u Dansku.

“Novac je sigurno bitan faktor prilikom donošenja odluke, ali isto tako oni imaju priliku da promijene mišljenje ako Sirija bude previše opasno mjesto za njih“, kazala je Singer.

Sirijci nisu jedini koji su obuhvaćeni ovim programom poticaja. Tokom prvih deset mjeseci ove godine, 438 izbjeglica i migranata napustilo je Dansku uz isti finansijski poticaj danske vlade.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*