Vrisak za one bez glasa!

Vrisak za one bez glasa je društveni performans povodom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.
U prvih 6 mjeseci 2019 godine na Tuzlanskom Kantonu je bilo 178 prijava porodičnog nasilja policiji. Istraživanja pokazuju da se tek svaka četvrta žena odlučuje da prijavi nasilje, tako da na tih 178 brojeva želimo da prikažemo i četiri puta toliko upitnika koji bi predstavljali sve žene koje nisu u situaciji ili spremne da potraže pomoć. Mi i vi bi predstavljali taj zastrašujući broj žena koje su izložene nasilju.
Budite jedna od preko 300 žena, učesnica u performansu, koja će 26. novembra od 12 do 12:30 stojati na Trgu Slobode u Tuzli sa brojevima ili upitnicima na papirima obješenim oko vrata. Učesnice u performansu će od kontakt osoba kod kojih su se prijavile za učešće dobiti snimak ženskog vriska koji će sve učesnice da snime te da istovremeno puste na svojim mobilnim telefonima u 12:00, 12:10, 12:20 i 12:30. Učesnice na zvuk ženskog vriska mogu da zauzmu odbrambene poze ako se osjećaju udobno sa time, mogu da stoje i naravno mogu da šetaju (ne očekujemo da stojite pola sata nepomično).
Snimak ženskog krika će takođe biti objavljen na ovoj stranici uz upute kako ga treba snimiti na telefon.
Za učešće u performansu želimo da ohrabrimo i podržimo prijavljivanje žena i djevojaka od 18 do 100 godina, mlađih od 18 u pratnji majki, svih obrazovnih profila te svih socio-ekonomskih nivoa. Želimo da predstavimo sve žene i djevojke žrtve nasilja koje su naše sestre, majke, učenice, studentice, kolegice, domačice, penzionerke, prijateljice, poznanice i druge.
Još jednom želimo da vas zamolimo da odvojite pola sata svog vremena i pridružite nam se u borbi protiv nasilja nad ženama.

ORGANIZATORI/ICE (Ova lista će biti redovno ažurirana jer nam se još uvijek pridružuju udruženja i individue koje žele da budu organizatori/ice)
Udruženje Amica Educa
Omladinski pokret REVOLT
Forum građana Tuzle
Organizacija Ženska vizija
Dr.sci. Selma Porobić (Filozofski fakultet)
Mr.sci. Damir Altumbabić (Akademija dramskih umjetnosti)
Dr.sci. Vesna Bratovčić, vanredni profesor (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet)
Mr. umjetnosti Ivana Milosavljević

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*