osman osmanagić

Srbijanska policija uhapsila Osmana Osmanovića zbog navodnih zločina u Brčkom

Bivši direktor Porezne uprave Brčko distrikta i bivši pripadnik HVO-a Osman Osmanović uhapšen je večeras na Graničnom prelazu Sremska Rača u Srbiji po potjernici iz Beograda, a zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina u proteklom ratu.

Osmanovića je večeras uhapšen na osnovu podnijete dvije krivične prijave zbog navodnog počinjenja ratnog zločina protiv pripadnika srpske nacionalnosti za vrijeme proteklog rata od 1992. do 1995. godine na području Gornjeg Rahića nadomak Brčkog.

Kako se navodi u obrazloženju potjernice, Osmanović je, tvrdi se, na razne načine mučio i zlostavljao zarobljene osobe srpske nacionalnosti na više lokacija.

Ovo je tek posljednji u nizu slučajeva u kojima vlasti susjedne države hapse državljane Bosne i Hercegovine na osnovu prijava podnijetih u Beogradu.

Podsjetimo, slična sudbina svjovremeno je zadesila Iliju Jurišića, a Jovan Divjak je po srbijanskim nalozima uhapšen u Austriji. Također, Ejup Ganić je priveden u Londonu po istom receptu, a istu stvar u Švicarskoj je doživio Naser Orić.

Neosnovano na potjernici Srbije nalazili su se i ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić i ratni načelnik tamošnjeg Centra javne bezbjednosti Meša Bajrić. Nakon priznatih grešaka Interpol je ove godine povukao sve raspisane potjernice te se oni danas mogu slobodno kretati van BiH.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*