Održano stručno predavanje za uposlenike biblioteke, muzeja i arhiva

Danas je u tuzlanskoj biblioteci „Derviš Sušić“ održano stručno predavanje o temi „Obrada kulturne baštine“ dr.sc. Alenke Šauperl, profesorice na Odsjeku za bibliotekarsvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani namijenjeno bibliotekarima, arhivistima i muzejskim radnicima.

Profesorica Šauperl govorila je prisutnima o mogućnostima ujednačavanja prakse  opisivanja građe koja se može naći u bibliotekama, arhivima i muzejima, kako bi se korisnicima ovih ustanova omogućio kvalitetniji pristup toj građi. Arhivi, biblioteke i muzeji pohranjuju i čuvaju kulturnu baštinu, koja u nekim slučajevima može biti identična. Tipično gradivo, koje možemo naći u svim trima ustanovama su razglednice, plakati i fotografije.

Na primjerima su predstavljeni opisni elementi, koji bi omogućili jedinstvenu obradu i pouzdanije pretraživanje u javno pristupnim zbirkama. Predavanje je organizovano u okviru bilateralnog projekta 2014-2015 Bosna i Hercegovine i Slovenije „Smjernice za opis sadržaja građe arhivske vrijednosti“.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*