Bh. dijaspora u Stuttgartu uz nošnje i pjesmu proslavila 25. novembar

U prestižnoj Kursaal dvorani u Stuttgartu sinoć je održana centralna manifestacija u povodu Dana državnosti BiH. Manifestaciji je prisustvovalo oko 400 zvanica iz Berlina, Frankfurta, Mainza i drugih njemačkih gradova. Poseban značaj ovogodišnje manifestacije koja se održala pod pokriviteljstvom Generalnog konzulata BiH u Stuttgartu, jeste to što su u organizaciji učestvovale brojne bh. kulturne, sportske i vjerske asocijacije. Sama manifestacija upravo zbog te poruke zajedništva i sinergije ima posebnu važnost i značaj.

Manifestaciji je prisustvovalo oko 400 zvanica iz Berlina, Frankfurta, Mainza i drugih njemačkih gradova. Također su prisustvovali i brojni predstavnici zemlje domaćina i diplomatskog kora.

Generalni konzul BiH Began Muhić uputio je poruke mira, tolerancije, ljubavi i međusobnog uvažavanja te pozvao prisutne na jačanje zajedništva i učešće u svim aktivnostima i segmentima koje krase bh. društvo.

“Budimo ponosni na svoju zemlju gdje god se nalazili i dajmo svi svoj doprinos jačanja jedinstva i prosperiteta jedine nam domovine”, kazao je.

U bogatom kulturno-zabavnom dijelu programa izveden je poetsko-muzički performans u izvedbi akademskih muzičara Latifa Močevića, Nejre Kovač, Harisa Kartala i Mustafe Širbića.

U folklornom dijelu programa predstavila su se mnoga kulturno-umjetnička društva iz regije ali u KUD “Čardak 2012” iz Schwabisch Gmünda. Folklorne izvedbe igara naroda BiH izazvale su velike aplauze i ovacije svih prisutnih.

Nakon završetka bogatog muzičko-folklornog programa prisutni su imali priliku pogledati i izložbu slika bh. akademskog slikara Samira Derviševića.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*