Stomatolozi upozoravaju: Gel za zube koji se daje bebama može biti opasan

Roditelji koji se nadaju da će pomoći svojoj djeci da se riješe bola izbijanja zuba tako što će im zube namazati gelom, možda su ipak u zabludi, upozoravaju stomatolozi širom svijeta. Moguće je, kako kažu, da se radi o proizvodu koji sadrži “potencijalno štetne sastojke”, upozoravaju istraživači.

Novo istraživanje na 14 gelova za probijanje zuba, uključujući Anbesol, Dentinox, Calgel, Bonjela Junior i Boots, otkrilo je da dva gela sadrže saharozu (stolni šećer), šest sadrži alkohol, a šest anestetik koji se koristi za oštećenje tkiva zvanog lidokain.

Nigel Monaghan, vodeći istraživač iz Public Health Walesa (PHW), rekao je da ima malo dokaza da su ti proizvodi zapravo efikasni u smanjenju bolova kod zuba.

Britanska stomatološka asocijacija (BDA) ima isto mišljenje i poziva roditelje da budu svjesni sastojaka u proizvodima za zube.

“Roditelji koji kupuju prašak za zube kako bi spasili djecu od nevolje neće uvijek shvatiti da svojoj djeci nude šećere, alkohol ili lidokain”, kazao je Mick Armstrong, predsjedavajući BDA.

On je zatražio da potrošači vide promjene u načinu licenciranja i prodaje takvih proizvoda, uz jasne smjernice koje savjetuju roditelje o rizicima.

“Ako vaše dijete pati, onda je sve što vam treba zubni prsten koji se hladi u frižideru”, rekao je Armstrong.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*