Bliži se Nova godina: Brega sa 100.000 eura i dalje najplaćeniji

Dok odbrojavamo posljednje dane 2014. godine, veliki broj ljudi u mnogim gradovima regije uveliko radi na organizaciji događaja i dovođenju muzičkih zvijezda na svoje trgove.

Oni koji su imalo upućeni u ovo pitanje, znaju da se javni dočeci Nove godine i više nego isplate, ali isključivo pod uvjetom da se promoviraju mnogo ranije i tako privuku što veći broj turista.

Gradski trgovi

Stoga ne čudi što su i zabavljači u najluđoj noći papreno plaćeni. Kao i prethodnih godina, najviše će zaraditi Goran Bregović, koji će sa svojim „Orkestrom za svadbe i sahrane” inkasirati 100.000 eura na nastupu u Budvi. Istina, prošle godine za isti nastup uzeo je 50.000 više u Italiji, dok je 2012. godine u Moskvi svirao za 120.000 eura. Na gradskom trgu u Sofiji 2010. postao je bogatiji za 150.000 eura.

Međutim, iako je Bregoviću “opao” honorar, daleko iza sebe je ostavio najtraženije pjevače i bendove iz regije, pa će tako popularni bh. sastav “Dubioza kolektiv” u Šibeniku svirati za 25.000 eura, dok će se s troškovima produkcije ta cifra popeti na 40.000 eura.

Nastup na trgu u Kraljevu za 25.000 eura dogovorio je i Hari Mata Hari, koji će drugu novogodišnju noć pjevati u Bečićima za honorar od 20.000 eura.

– Prave muzičke zvijezde ne bi trebale pjevati ispod 50.000 eura posljednjeg dana u godini, ali kriza je davno zahvatila region, pa se i na tome osjeti. Uostalom, imate tu i neke koji se ne dogovaraju uobičajeno, nije im honorar na prvom mjestu, a to je slučaj s Halidom Bešlićem, koji će u hotelu “Hollywood” u Sarajevu pjevati za 20.000 eura.

U hotelu “Europa” ove godine nastupa Al’ Dino i njihov budžet je negdje oko 10.000 eura – tvrdi izvor dobro upućen u estradna zbivanja.

Višednevne fešte

Već uobičajeno, i ove godine u organizaciji velikih i višednevnih fešti prednjače Crnogorci koji će u Petrovcu ugostiti Dinu Merlina, Tonyja Cetinskog i Željku Joksimovića, dok će u Budvi 20.000 eura biti isplaćena i Jelena Rozga, kao i Neda Ukraden i Halid Bešlić, koji će zabavljati goste u hotelu „Palas” u prvim večerima 2015. godine.

I Zdravko Čolić, koji je u 2014. godinu ušao u Budvi za 100.000 eura, ponovo se vraća u ovaj grad, gdje će Novu godinu dočekati s Vesnom Zmijanac i gostima hotela „Palas”. Jasno je da se ove godine, uglavnom, sve vrti oko cifre 20.000 do 25.000 eura, koju će naplatiti i članovi “Parnog valjka” na dočeku Nove godine u Rijeci.
Severina u Poreču, Tony u Dubrovniku

Posljednjih nekoliko godina jedna od najplaćenijih hrvatskih pjevačica je Severina Vučković, koja drži cijenu od 50.000 eura. Prošle godine ova suma isplaćena joj je u Crnoj Gori, dok će ove godine za iste pare pjevati u Poreču.

Od muških kolega prate je Tony Cetinski, koji će zajedno s nastupima u Dubrovniku i Crnoj Gori biti bogatiji za 75.000 eura. U jednom opatijskom hotelu nastupit će atraktivna Maja Šuput, koja je za tu noć dogovorila honorar od 15.000 eura.

Poslovna tajna

Prvu januarsku noć Dino Merlin pjevat će u hotelu “Palas” u Budvi, kada će nastupiti i Zorica Brunclik. Iako je poznato da je prošle godine njegov honorar, također u Budvi, iznosio 100.000 eura, ove godine ostao je poslovna tajna.

Monteno na privatnoj zabavi

Iako nije želio otkriti koliko će ga finansijski popraviti novogodišnji nastup, Kemal Monteno, kojem je nedavno transplantiran bubreg, istakao je da se raduje što će Novu godinu dočekati na jednoj privatnoj fešti u Španiji s Paulom i Đelom Jusićem.

(Vijesti.ba/Avaz)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*