Tužnih 26 godina: Počast i sjećanje za ubijene i ranjene Sarajlije

Na današnji dan prije 26 godina minobacačka granata ispaljena sa položaja Vojske Republike Srpske na Hladivodama ubila je nedaleko od mosta Drvenija sedam naših sugrađama i ranila četiri.Tog 29. novembra smrtno su stradali: Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro Plakalo, Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić.

U znak sjećanja delegacije porodica ubijenih, Unije civinih žrtava rata KS, Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo i Općine Centar su polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen ploču te učenjem Fatihe i minutom šutnje odale počast svim ubijenim tog dana.

U ime Kantona Sarajevo vijenac su položili dopredsjedavajuća Skupštine Smiljana Viteškić i ministar privrede Haris Bašić koji je u prigodnom obraćanju prisutnim, naglasio koliko je potrebno govoriti i potsjećati se na ove tragedije, ne samo zbog prošlosti nego posebno zbog budućnosti.

“Nažalost, i danas smo svjedoci ubijanja nedužnih ljudi i djece u nama ne tako dalekom susjedstvu i takođe smo svjedoci da svijet čini jako malo, gotovo ništa, da se takvi zločini spriječe”, istakao je Bašić.

On je poručio da Bosna i Hercegovina može i mora opstati gradeći uvažavanje, toleraciju i ravnopravnost, uz zadovoljenje pravde i kažnjavanje zločinaca koji su ovaj i još mnoge zločine u BiH naređivali i provodili.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*