U Tuzli promovisan “Bosansko-turski priručnik za svakodnevnu komunikaciju˝

U Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Tuzli sinoć je promovisan “Bosansko-turski priručnik za svakodnevnu komunikaciju/Boşnakça – Türkçe konuşma kilavuzu”, autora Šejle Berberović, Nadire Žunić i Nedima Berberovića.

– Putujući po Turskoj, i radeći tamo, uvidjeli smo šta je ono najosnovnije što bi moglo poslužiti kako nama tako i drugima. S obzirom da je Turska sve više atraktivna zemlja, kako turistički, kulturno i privredno, u koju putuje veliki broj ljudi, tako se i ukazala potreba za jednom ovakvom knjigom. Priručnik je namijenjen turistima, poslovnim ljudima, trgovcima, studentima, odnosno svima koji imaju potrebu za komunikacijom s ljudima turskog govornog područja – kazao je Nedim Berberović.

Promotori knjige Ševko Sulejmanović, profesor u Behram-begovoj medresi i Meša Pargan, književnik i novinar kazali su da su troje mladih autora napisali odličan i vrlo praktičan bosansko-turski priručnik, čija priprema i u mnogo uređenijim državama s renomiranim odsjecima turkologije zahtjeva veliki trud.

“Bosansko-turski priručnik za svakodnevnu komunikaciju“ s 1.500 rečenica korisnih u svakoj situaciji i rječnikom od preko 5.000 riječi, kako je u predgovoru napisao Elvir Musić, profesor na Mevlana Univerzitetu u Konji, umnogome olakšava i turističke putešestvije i uspostavu komunikacije sa stanovnicima prostranog područja turkofona koje se ne ograničava samo na Republiku Tursku, već obuhvata i dijelove Makedonije, Kosova, Dagestana, Azerbajdžana, te skoro cjelokupnu srednju Aziju.

– Naš priručnik je moderan, prati savremene tokove života i realne situacije. Sadržajno je puno bogatiji nego bilo koji drugi sličan. Gramatika koja je u njemu i broj riječi naprednijem korisniku može poslužiti i za ozbiljniju komunikaciju – dodao je Berberović.

Promociju je organizavao Centar za turski jezik i kulturu “Levent“.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*