Nastavljena 3. Manifestacija “Bijader Atić – šahovska legenda Tuzle“

Nastavljena je 3. Manifestacija “BIJADER ATIĆ – ŠAHOVSKA LEGENDA TUZLE“. Na programu manifestacije je bilo 4.Brzopotezno prvenstvo TŠK-a “Sloboda“.

Brzopotezni turnir je pozivnog tipa i direktan poziv za učešće su dobili sledeći igrači: Sabahudin Buljubašić (fide majstor), Igor Iveljić (fide majstor), Adnan Karahmetović (fide majstor), Trumić Enes (fide majstor), Hadžić Faruk (majstorski kandidat) i Malkić Jusuf (majstorski kandidat). Ostala četri slobodna mjesta su popunjena sa kvalifikacionog turnira koji se održao 27.11.2019. godine u 16.30 u prostorijama kluba.  Sa kvalifikacionog turnira na završni su se plasirali: Mahmutović Zikrija, Halilović Dilaver, Grgić Jozo i Enis Osmić. Na prijedlog bivšeg presjednika kluba, Nusreta Hadžiibriševića,  na turnir su specijalnu pozivnicu dobili veteran Arif Grebović i kadet Ehlimana Babajić inače član ženske ekipe Tuzlanskog šahovskog kluba „Slobode“. Titulu sa trećeg prvenstva kluba branio je Enes Trumić. Turnir je otvorila ćerka rahmetli Bijadera, Admira Atić-Tupković, koja se obratila skupu i povukla prvi  potez na turniru.

Igralo se bergerovom sistemu sa tempom od 5 minuta po igraču. Poslije odigranih 11 kola titulom brzopoteznog prvaka Tuzlanskog šahovskog kluba „Sloboda“ za 2019. godinu je osvojio fide majstoru Igor Iveljić sa 10,5 poena. Drugo mjesto je osvojio Fide majstor Adnan Karahmetović (četvrto drugo mjesto sa posljednja četri prvenstva) dok je treći završio Fide majstor Sabahudin Buljubašić inače pobjednik 8.Međunarodnog turnira “Lukavac 2019“. 

Konačan poredak:

1. Igor Iveljić FM                                (10,5 poena)

2.Adnan Karahmetović FM                (10,0 poena)

3. Sabahudin Buljubašić FM               (8,5 poena)

4.Enes Trumić FM                              (8,0 poena)

5. Faruk Hadžić MK                           (6,0 poena)

6.Dilaver Halilović MK                      (5,5 poena)

7.Jusuf Malkić MK                             (4,5 poena)

8.Zikrija Mahmutović MK                  (4,5 poena)

9.Jozo Grgić MK                                (3,5 poena)

10.Arif Grebović                                 (2,0 poena)

11.Ehlimana Babajić I kategorija        (1,5 poena)

12.Enis Osmić I kategorija                  (1,5 poena)

Ovo je Igoru Iveljiću druga pobjeda u posljednje četri godine na brzopoteznom prvenstvu kluba. Sudijski posao je uspješno obavio Rafo Andrić (klubski sudija). Uprava kluba se zahvaljuje što je svoje vrijeme izdvojio i obratio se skupu presjednik Šahovskog saveza BiH gospodin Šemsudin Čengić. Manifestacija se nastavlja u narednom periodu odigravanjem simultanki u osnovnim školama o čemu ćemo dati informacije u narednih par dana.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*