Sud BiH: Izricanje prvostepene presude zbog trgovine ljudima

Izricanje prvostepene presude u predmetu Božo Vučenović i drugi zakazano je za danas u 09.00 sati u Sudu Bosne i Hercegovine.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 7.7.2014. godine optužnicu u predmetu Božo Vučenović i dr. koja optužene tereti da su počinili krivična djela i to: optuženi Božo Vučenović za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom trgovina ljudima i krivično djelo pranje novca; Rade Ljubičić, Safet Turanović, Rasim Turanović, Zoran Dmitrović, Zoran Kalajdžić, Nedeljko Vučenović i Miroslav Vučenović za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom trgovina ljudima, a optuženi Milan Vučenović za pranje novca.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su optuženi od početka 2007. do septembra 2009. godine djelovali kao grupa za organizirani kriminal te su obmanom i zloupotrebom teškog materijalnog stanja vrbovali radnike, državljane Bosne i Hercegovine, Republike Srbije i Republike Sjeverne Makedonije za rad u Republici Azerbejdžan, a potom im organizirali prevoz do odredišta gdje su ih radno eksploatirali.

Na taj način optuženi su eksploatirajući žrtve ostvarili nezakonitu imovinsku korist u višemilionskim iznosima koju su držali na više računa u nekoliko država. U optužnici se dalje navodi da su optuženi Božo Vučenović i Milan Vučenović, pored navedenog, držali, raspolagali i u privrednom i drugom poslovanju upotrijebili novac veće vrijednosti koji je pribavljen izvršenjem krivičnog djela.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*