Azijski komarci velika prijetnja Evropi

Azijski tigrasti komarci postaju noćna mora mnogim zemljama u Evropi jer su sve rasprostranjeniji, a prenose više od 20 smrtonosnih virusa.

“Za zemlje poput Italije, Francuske i Španije odveć je na sceni veoma loš scenario. U tim zemljama je nemoguće iskorijeniti te komarce, već je moguće samo raditi na reduciranju njihovog broja i uticaja”, kazao je Soeren Metelmann, naučnik s britanskog Univerziteta u Liverpoolu.

On je kazao da azijski tigrasti komarci prenose više od 20 smrtonosnih virusa poput zika, denga i virusa žute gripe. Dodao je da prenose i niz opasnih filarijskih crva.

Metelmann je pojasnio da je riječ o komarcima koji su porijeklom i subtropskih regija na sjeveru Kine i u unutrašnjosti Japana, ali da su vremenom došli i na tlo Sjeverne Amerike i Evrope.

“U odnosu na većinu drugih insekata, azijski tigrasti komarac polaže posebna jaja krajem godine i iz njih larve izlaze tek na proljeće kada porastu temperature zraka”, kazao je Metelman.

On je upozorio da bi klimatske promjene i globalno zatopljavanje mogli dodatno pogodovati širenju tih opasnih komaraca.

“Potvrda opasnosti na koju upozoravamo je i širenje virusa chikungunya koji je u nekoliko stotina slučajeva registriran u Italiji, a ove godine smo imali registriran slučaj i zika virusa u Francuskoj”, kazao je Metelman.

On je također kazao da je izuzetno važno da se što prije krene u preventivne projekte koji moraju uključivati nadzor širenja komaraca i upotrebu insekticida.

I Moritz Kraemer s Oxford univerziteta je kazao da je prijetnja azijskih tigrastih komaraca u Evropi veoma realna, a da će za tri decenije biti prijetnja i za Južnu Ameriku i istočne regije Afrike.

“Klimatske promjene funkcionalno utječu na širenje komaraca budući da žive duže i mogu napredovati na mjestima koja su prethodno bila previše hladna ili nisu bila dovoljno vlažna ili naseljena”, kazao je Kraemer.

On je također kazao da je i za širenje tigrastih komaraca ključan antropogeni faktor, odnosno ljudi koji putuju i prenose ih iz zemalja koja su žarišta u zemlje u kojima ti insekti prave nova staništa.


(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.