Mostarci blokirali deponiju i poručili: Ovdje ćemo zimovati

Deponija se treba izmjestiti i mi od toga nećemo odustati – osnovna je poruka Mostaraca koji od danas ponovo deponiju Uborak drže pod blokadom. Policija ih, kako kaže, može otjerati ili uhapsiti, ali za pola sata će doći drugi i blokada će se nastaviti. Građani su danas oko deset sati stali ispred kamiona komunalnih preduzeća nedopustivši da komunalni otpad prođe kapije Uborka. Nakon što su se medijske ekipe razišle, demonstranti su se prihvatili posla – valja do noći podići zaklon i naći načina kako se u hladnim noćima sačuvati od studeni.

Sve se odvija po budnim okom policije koja ima ovlaštenja da spriječi bilo kakvo narušavanje javnog reda i mira, a tako i blokadu ulaska u deponiju. Građani na to odgovaraju stavom da svi oni koji stanu na stranu kriminalne vlasti su i sami kriminalci.

Omer Hujdur, predsjednik Udruženja građana “Jer nas se tiče”, kaže nam kako vremenske prilike ne idu na ruku građana, kako je hladno, pa su ispred deponije samo oni koji su “na smjeni”, ostali su kod kuća, griju se.

“Deponiji je jučer istekla okolinske dozvola, ali oni i dalje nastoje ovdje ga odlagati – ilegalno, kako su to i dosad radili. Ministrica Đapo je u svom odbijanju izdavanja nove okolinske navela da “Kaseta 2” već godinama radi bez ikakvih odobrenja”, izjavio je.

Hujdur kaže kako je minimum onoga što građani traže pismene garancije nadležnih da se deponija iz Uborka iseljava u roku od pola godine do godinu dana.

“Uslovi za život su nam ugroženi u svakom smislu i nemamo šta izgubiti. Ako nas policija ukloni mi se vraćamo za pola sata, ali ko štiti kriminalne radnje ovih na vlasti koji koriste nelegalnu deponoiju on se poistovjećuje s njima i kriminalac je”, kazao je jasno Hujdur.

Današnja blokada druga je ove godine. Ona u junu trajala je 11 dana, a dovela je Mostar do zatrpavanja tonama komunalnog otpada. Blokada je obustavljena nakon dogovora građana i vlasti, koji nadležni nisu ispoštovali.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*