Una Gunjak dobila nagradu Evropske filmske akademije

Bosanskohercegovačka redateljica Una Gunjak dobitnica je ovogodišnje nagrade Evropske filmske akademije, dodijeljene za najbolji kratki film. Ceremonioja dodjele nagrade održana je u Rigi, u subotu navečer.

Una je nagrađena za svoj film Kokoška, koji je na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu dobio Srce Sarajeva za najbolji kratki film.

U Rigi je ekipa filma zajedno sa još nekim predstavnicima iz Bosne i Hercegovine: reditelj Danis Tanović je specijalni gost, scenaristica i selektorica Sarajevo Film Festivala Elma Tataragić je gošća kao savjetnica Odbora Evropske filmske akademije, te glumac Branko Đurić, kao jedan od prezentera večerašnje ceremonije.

Na dar za šesti rođendan Selma dobija kokoš. Nakon što shvati da će životinja biti ubijena kako bi je porodica pojela, Selma odlučuje da je spasi i oslobodi, nesvjesna opasnosti koje taj poduhvat sa sobom nosi. Dok traga za nestalom kokoškom, Selminu majku pogađa snajper. Radnja je smještena u Sarajevo, godina je 1993.

Film Kokoška je premijerno prikazan na ovogodišnjem festivalu u Cannesu, a nakon toga na Sarajevo Film Festivala. Uvršten je i u selekciju filmskog festivala u Sundance-u. Radnja filma dešava se u opkoljenom Sarajevu, a film je rađen u njemačko-hrvatskoj koprodukciji.

Una Gunjak je rediteljica i montažerka rođena u Sarajevu, a trenutno živi u Londonu. Studirala je film na Univerzitetu u Torinu, kao i režiju pri Nacionalnoj školi za film i TV u Velikoj Britaniji, gdje je stekla i zvanje magistrice. Filmovi koje je Una montirala prikazivani su na najprestižnijim međunarodnim festivalima, uključujući Cinefondation u Cannesu, HotDocs i TIFF.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*