Nakon 13 mjeseci BiH dobija novog predsjedavajućeg Vijeća ministara

Trinaest mjeseci nakon izbora, Bosna i Hercegovina danas dobija novog predsjedavajućeg Vijeća ministara. Tročlani Kolegij, a potom i Prošireni kolegij Zastupničkog doma postigli su dogovor u vezi sa održavanjem današnje hitne sjednice ovog doma na kojoj su dvije tačke – imenovanje stalnih komisija, te potvrđivanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Predsjedavajući Zastupničkog doma BiH Denis Zvizdić očekuje da će imenovanje Zorana Tegeltija biti potvrđeno, te poručuje da bi do kraja godine trebali imati kompletirano Vijeće ministara. Možda čak taj posao bude završen 18. decembra, kada je zakazana redovna sjednica Zastupničkog doma, ako do tada CIK i SIPA završe provjere kandidata za ministre i zamjenike. Spremna su i imena za sve resore.

DENIS ZVIZDIĆ, predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH:

Gospodin Tegeltija ako sutra bude potvrđen a očekujem da hoće vrlo brzo narednih nekoliko dana dobiti imena ministra i zamejnika ministra asa pratećmo dokeumntacijom.

Iz Tegeltijinog SNSD-a, poručuju da on sutra iznijeti sadržajan argumentovan i utemeljen način programski definisan plan rada.

STAŠA KOŠARAC, predsjedavajući Kluba SNSD-a u ZD PSBiH:

Vjerujem da ćemo imati parlamentarnu raspravu sa različitih političkih stajačlišta i da ćemo potvrditi imenovanje Tegeltije u funkciji predsjedavajućeg vijeća ministara BiH.

A iz opozicije su jasni. Nema potvrde i podrške dok Tegeltija ne odgovori na mnoga pitanja, poput onih koja se tiču NATO integracija i sadržaja Programa reformi. Interesuje ih i, kako su kazali, Tegeltijin namjerni propust da u obrazacu ne navede činjenicu da je bio pravomoćno osuđen na pet mejseci zbog nesavjesnog rada u službi.

SAŠA MAGAZINOVIĆ, predsjedavajući Kluba SDP-a u ZD PSBiH:

Mislim da je najmanje moguće da ćemo dobiti odgovor na toi da kakav je njegov odsno prema nato u i i šta je sadržaj dokumenta Prohgrama reformi na osnovu kojeg se on sutra nalazi šred parlamentom – on je rekao da ga to ne inetereuje i niti ima želju ali ima želju da bude predsjedavajući pa ćemo vidjeti kako će se oldvijati i kko će to podržati.

Zorana Tegeltiju Predsjedništvo BiH imenovalo je na sjednici 19. novembra, kada je i usvojen dokument Program reformi, koji bi odmah po njegovom imenovanju trebao biti poslan u NATO u Brisel. Tegeltiju je nakon Predsjedništva, potvrdila i Komisija za izbor Vijeća ministara, 26 novembra. Tada je on pred članovima poručio da će poštovati Ustav i Zakone BIH, te da će u fokusu njegovog rada biti ekonomija.

ZORAN TEGELTIJA, kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH:

Procesom poboljšanja životnog standrada i stabilnim privrednim rastom mogu da se riješe mnoga pitanja u BiH koja u ovom trenutku ne izgledaju kao pitanja vezana za privredni razvoj i evropske integracije.

Pred zastupnicima će se naći i imenovanje stalnih komisija Zastupničkog doma, čime će, nakon godinu dana od prve konstituirajuće sjednice 6. decembra prošle godine, biti završen proces konstituiranja ovog doma državnog Parlamenta.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*