U Limi usvojen klimatski sporazum

Zemlje članice UN-a rano jutros su u Limi u Peruu, poslije žučne rasprave, usvojili sporazum koji će poslužiti kao osnova za globalni pakt u Parizu sljedeće godine.

Limski sporazum usvojen je samo nekoliko sati nakon što su zemlje u razvoju odbacile njegovu prethodnu verziju. One su optužile bogate zemlje za izbjegavanje odgovornosti u borbi protiv globalnog zagrijavanja, kao i od finansijskog saniranja njegovih posljedica.

Glavni cilj dvonedjeljne konferencije u Limi bio je relativno skroman: da se učesnici dogovore o tome na šta svaka zemlja treba da se obaveže kada se radi o borbi protiv klimatskih promjena pred ključni
samit o klimi sljedeche godine u Parizu, na kojem se očekuje potpisivanje globalnog pakta.

U konačnoj verziji koja je i prihvaćena kaže se da zemlje imaju “zjaedničke, ali različite odgovornosti” u borbi protiv klimatskih promena.

U njoj je, takodjer, ublažena formulacija kada se radi o pojedinačnim obavezama zemalja, te se navodi da bi one “mogle” umjesto da bi “trebalo” da saopšte šta su spremne da učine u pokušaju da se smanje efekti globalnog zagrevanja.

Istorijski gledano, najveći svjetski zagadjivači su zapadne zemlje, ali trenutno najviše ugljen-dioksida emituju zemlje u ubrzanom razvoju, jer su njihove ekonomije i ekspanziji, uz pomoć čega su iz bijede izvukle milione ljudi.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*