Energetska zajednica prekinula pregovore sa FBiH zbog Bloka 7

Sekretarijat Energetske zajednice i predstavnici Federacije BiH prekinuli su jučer pregovore u vezi sa planiranom izgradnjom elektrane Blok 7.

Pregovori su postali uzaludni, navodi se u saopćenju Energetske zajednice, nakon što je ministrica finansija FBiH 19. novembra 2019. godine potpisala ugovor o garanciji bez prethodnog pojašnjenja poštivanja pravila Energetske zajednice o državnoj pomoći.

Na zahtjev Federacije BiH, Sekretarijat EZ je 31. jula 2019. pristao istražiti mogućnosti za rješavanje spora s BiH u vezi s državnom garancijom koju je u ime FBiH izdalo Federalno ministarstvo finansija.

Pljušte kritike iz Energetske zajednice: BiH najviše krši zakone, a sporan je i Blok 7

Garanciju osigurava kredit Izvozno-uvozne banke Kine javnom preduzeću Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, i preduslov je pomoć za izgradnju Bloka 7 u Tuzli .

Spor je Sekretarijat EZ pokrenuo ranije, Sekretarijat smatra da je odluka Vijeća za državnu pomoć Bosne i Hercegovine od 23. jula 2018., koja je smatrala da garancija ne uključuje bilo kakvu državnu pomoć, donesena suprotno važećim pravilima Energetske zajednice.

“Sekretarijat zahvaljuje Hermanu Verbistu, posredniku kojeg je imenovao Centar za rješavanje sporova i pregovaranje, na velikoj predanosti pregovaračkom procesu i izvrsnim službama za olakšavanje”, saopćeno je.

Treba dodati daje Sekretarijat Energetske zajednice prošlog mjeseca objavio izvještaj u kojem se konstatuje da je Bosna i Hercegovina, kada je riječ o Zapadnom Balkanu, najviše kršila zakon kada je riječ o zaštiti okoliša i državnoj pomoći.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.