Gojko Berić, najpoznatiji i najpriznatiji kolumnista o svojoj knjizi „Šta je život bez dušmana?“ (VIDEO)

U ovosedmičnoj emisiji „Gost grada“, ugostili smo Gojka Berića, dugogodišnjeg kolumnistu Oslobodjenja, koji je u Tuzli boravio u okviru 12.Tuzlanskih razgovara, gdje je razgovarano o njegovoj poslednjoj knjizi „Šta je život bez dušmana?“.
Dugogodišnji kolumnista Oslobodjenja, Gojko Berić, rođen je 1939. u Donjim Vrbljanima. Odrastao je u Mostaru, gdje je završio tadašnju nižu gimnaziju i Mašinski tehnikum. Kao srednjoškolac počeo se baviti novinarstvom. Profesionalni novinar postao je 1962. u mostarskoj Slobodi. Bio je dopisnik “Oslobođenja” iz Mostara i Dubrovnika, a potom višegodišnji kolumnista ovog lista. Dobitnik je niza novinarskih nagrada, među kojima i nagrade “Oslobođenja” 30. august za životno djelo.
Žiri Saveza novinara BiH jednoglasno ga je proglasio za novinara godine 1992. Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva dobio je 2001, potom 2003. nagradu “Oslobođenja” za najveća profesionalna ostvarenja, a 2008. nagradu Društva novinara BiH za životno djelo. Mostarski Centar za mir i multietničku saradnju dodijelio mu je 2015. priznanje Mimar mira. Objavio je knjige “Smrt u ljetnom Dubrovniku” (1985), “Sarajevo na kraju svijeta” (1994), “Pisma nebeskom narodu” (2000). Godine 2005. objavljuje knjigu “Stanica Haag”, a 2006. “Zvijeri na okupu”. Zagrebački Profil je 2013. objavio Berićevu knjigu “Zbogom XX stoljeće – razgovori sa Ivom Vejvodom”.
(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*