Danas ministri vanjskih poslova EU raspravljaju o BiH i usvajaju zaključke

Evropsku uniju ove predbožićne sedmice očekuje zgusnut raspored dešavanja, između ostaloga, na dnevnom redu je summit čelnika zemalja članica i plenarna sjednica Evropskog parlamenta.

Danas u Strasbourgu počinje četvorodnevna sjednica Evropskog parlamenta, na kojoj će zastupnici izglasati budžet EU-a za sljedeću godinu te dopunu ovogodišnjeg budžeta kako bi se platile dospjele obaveze.

Ove sedmice održava se i nekoliko ministarskih sastanaka. U ponedjeljak i utorak sastaju se Vijeće za vanjske poslove i Vijeće za opće poslove, koje čini ministri vanjskih poslova zemalja članica. U ista dva dana sastaje se i Vijeće za poljoprivredu i ribarstvo, a u srijedu Vijeće za okoliš.

Ministri vanjskih poslova raspravljat će i usvojiti zaključke o Bosni i Hercegovini nakon posjete Sarajevu visoke predstavnice za vanjsku politiku Federice Mogherini i povjerenika za proširenje Johannesa Hahna. Također će biti usvojeni zaključci o politici proširenja.

Srbija, koja je očekivala da će pred kraj ove godine otvoriti prva pregovaračka poglavlja, najvjerojatnije neće dobiti zeleno svjetlo za to.

U utorak će predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker predstaviti program rada Komisije za 2015. koji će netom prije biti usvojen na sastanku Komisije.

Program rada za prvu godinu Junckerove Komisije bit će važan pokazatelj novog pristupa, koji podrazumijeva poboljšanje zakonodavstva kako nepotrebni ili zastarjeli propisi ne bi opterećivali gospodarstvo. Juncker ne prestaje ponavljati da “Evropa treba biti velika u velikim stvarima, a mala u malima”, to jest da se na nivou EU-a ne treba sve regulirati, nego samo ono što se na nižim nivoima ne može učiniti. To je i Junckerov odgovor na česte kritike, ponajviše iz Velike Britanije, da se EU nepotrebno upliće u svakodnevni život građana. Juncker je obećao da se njegova Komisija neće baviti banalnostima poput propisa o obliku banana ili krastavaca koje se mogu staviti na trgovačke police.

Prema nacrtu programa, koji još nije konačan dokument, Junckerava Komisija će sljedeće godine predložiti samo 23 zakonske inicijative, bitno manje od dosadašnje prakse. Prioretetna područja bit će novi investicijski plan težak 315 milijardi eura, borba protiv izbjegavanja poreza, energetska unija, digitalna agenda.

Očekuje se da će Komisija povući oko 80 zakonskih prijedloga koji su u postupku usuglašavanja. Među njima je i paket prijedloga o kružnom gospodarstvu, koji ima za cilj drastično smanjenje otpada, a koji je Barrosova Komisija donijela pred sam kraj mandata.

To bi mogao biti i najsporniji dio radnog programa Komisije. Protiv povlačenja prijedloga zakona o smanjenju otpada i o čistoći zraka svoj glas su podigle ekološke organizacije. Početkom ovoga mjeseca 11 zemalja članica EU-a pozvalo je Komisiju da ne povlači te prijedloge.

Sedmica završava sastankom na vrhu 28 zemalja članica, kojim će prvi put predsjedavati novi predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

Summit počinje u četvrtak popodne, a trebao bi završiti u petak u ranim popodnevnim satima.

Čelnici će razgovorati o Junckerovom investicijskom planu, koji bi trebao postati operativan do sredine sljedeće godine. Na dnevnom redu je i ukrajinska kriza i odnosi s Rusijom, prenosi Hina.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*