CIK podsjeća kantone na rokove za dostavu kandidatskih lista za Dom naroda FBiH

Članovi Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) su na današnjoj sjednici podsjetili zastupnike u skupštinama Sarajevskog i Unsko-sanskog kantona na zakonski rok za dostavu lista za ovjeru delegata za Dom naroda Federalnog parlamenta.

Kandidatske liste do danas je dostavilo osam kantonalnih skupština te je predsjednik CIK-a Stjepan Mikić predložio da se za ostala dva kantona pošalje urgencija u kojoj će ih se podsjetiti da je zakonski rok za taj posao prošao.

– U pismu je potrebno precizirati novi rok, a najpristojnije je postaviti rok od sedam dana da dostave liste – kazao je Mikić.

Naime, zakonski rok za dostavu tih lista je 20 dana od dana objave konačnih i potvrđenih izbornih rezultata koje je CIK objavio 10. novembra što znači da je rok za sazivanje Doma naroda FBiH istekao 1. decembra.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić je naglasila da su jedini mehanizmi kojima sada raspolaže CIK upravo slanje urgencije u kojoj će ih se podsjetiti da je takvo ponašanje neustavno te da se time blokira ne samo formiranje vlasti u Federaciji BiH nego i formiranje Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Član CIK-a Branko Petrić na sjednici je podsjetio na situaciju iz 2010. godine nakon općih izbora kada je na vrijeme posao završilo samo šest kantona koji su formirali Dom naroda FBiH i izabran je predsjednik i dopredsjednici Federacije BiH te je predložio da se Dom naroda FBiH formira bez ova dva kantona.

CIK je i prošle sedmice upozorio da je istekao ustavni rok za predlaganje i provedbu posrednih izbora za Dom naroda Federacije BiH te je danas na sjednici jednoglasno usvojeno da se ovakva urgencija pošalje iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*