Zapadna Australija legalizirala eutanaziju

Zapadna Australija u utorak je izglasala zakon kojim se legalizira eutanazija, dobrovoljno i potpomognuto okončanje života, postavši tako druga australska savezna država koja je to napravila.

“Danas smo pokazali da barem u Zapadnoj Australiji možemo napraviti velike stvari”, kazao je premijer Zapadne Australije Mark McGowan u utorak nakon povijesnog glasanja.

“A u ovom parlamentu mi imamo velika, suosjećajna srca i voljni smo preuzeti politički rizik kako bi napravili pravu stvar”, dodao je.

U gornjem domu državnog parlamenta prošlog je tjedna odobren Zakon o dobrovoljnom, potpomognutom umiranju nakon što je uloženo 55 amandmana na prvu verziju zakona što ga je predstavila tamošnja vlada lijevog centra.

Zakon se potom vratio u donji dom, a amandmani su u utorak ratificirani nakon emotivne i duge rasprave. Nakon što je zakon usvojen, članovi parlamenta izmjenjivali su zagrljaje, dok su posjetitelji na galeriji parlamenta pljeskom popratili njegovo usvajanje.

Zapadna Australija usvojila je zakon o eutanaziji nakon povijesnog uvođenja prava na dobrovoljno umiranje, koje je odobreno 2017. u australskoj državi Viktoriji.

Poslije 18 mjeseci koliko je trajalo razdoblja provedbe, opcija da terminalno bolesni pacijenti mogu okončati svoj život smrtonosnom kombinacijom lijekova u Viktoriji je dostupna od lipnja.

“Nije vrijeme za slavlje”, kazao je u parlamentu u Perthu državni ministar zdravstva Roger Cook, koji je nadgledao predstavljanje zakona.

“Svi znaju na što se odnosi ovaj zakon… Riječ je o tome da smo izabrali suosjećanje i pravo na izbor”, kazao je ministar.

(Federalna.ba/Hina)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*