Migranti smješteni u kasarni Ušivak već planiraju kako se vratiti u Krajinu

Ekipa portala Klix.ba jutros je posjetila kasarnu Ušivak nadomak Hadžića, gdje je u toku noći smješteno nešto više od 350 migranata. Iako je planirano da ovdje borave tokom zime, većina njih je kazala kako se već planiraju vratiti u Krajinu i nastaviti put prema Evropskoj uniji.

Za razliku od kasarne u Blažuju, koja još uvijek nije u punom kapacitetu spremna za prijem migranata, iako ih nekoliko stotina od jutros boravi tamo, privremeni smještaj Ušivak je u nešto boljem stanju te su migrantima osigurani hrana, pitka voda i medicinska pomoć.

U Ušivku se nalaze i volonteri Međunarodne organizacije za migracije (IOM) koji stoje migrantima na raspolaganju.

Migranti se slobodno kreću glavnim gradom BiH, a neki su čak uspjeli pješke rano jutros doći iz Blažuja do Ušivka kako bi, rekli su nam, posjetili prijatelje i porodicu. Također, u manjim grupama kreću se i brzom cestom Ilidža – Blažuj čime direktno dovode u pitanje svoje živote, a neki su viđeni i u Vlakovu.

U kasarni Ušivak najviše je migranata, kako su nam sami rekli, iz Pakistana i Afganistana, a tu su i oni iz Alžira, Maroka, Iraka, Sirije i drugih zemalja. Jedan Alžirac nam je objasnio da je situacija u Sarajevu nešto bolja u odnosu na onu u Bihaću i Velikoj Kladuši, ali ih brine udaljenost granice s Hrvatskom i Slovenijom.

“Stanje je nešto bolje. Imamo barem hranu i vodu. Moram kazati da nam odjeće nedostaje, spavamo na podu pošto nemamo ni krevete niti deke. Ovo je i dalje vrlo mali prostor kako bi nas sve primio, pa smo prijatelj i ja spavali u hostelu koji smo platili isprošenim novcem”, rekao nam je.

Ovaj migrant je također dodao da ne planira ostati u BiH i da ima namjeru nastaviti put prema granici EU. Iako su neki odlučni u namjeri da će prezimiti u Ušivku, ovaj Alžirac nam kaže kako se planira kroz nekoliko dana vratiti u Krajinu.

“Tuku nas i maltretiraju hrvatski graničari. Čak puštaju i pse na nas. Slovenci nam također ne dopuštaju ulaz, ali su dosta humaniji. Međutim, mi nemamo drugu opciju nego nastaviti svoj put. Moje krajnje odredište je Italija gdje imam brata. Ja sam sinoć prenoćio u hostelu jer nisam imao gdje ovdje, vjerovatno ću se vratiti u Krajinu kroz nekoliko dana, gdje ću 11. put pokušati preći granicu. Ovo je borba na život ili smrt”, istakao je on.

Više migranata nam je reklo da su gradovi Bosanske krajine “vrata” u, kako nam pričaju, ljepše sutra te da su u našoj državi “tako blizu, a tako daleko” ostvarenju svog cilja. Ističu i to da za njih povratka nema i da će ići do kraja u svom nastojanju da dođu do EU.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.