Dolazi vrijeme praznika! Da li ste znali da…

Praznični dani sve su bliži pa za slučaj da vas još uvijek nije uhvatila praznična euforija, donosimo vam nekoliko zanimljivosti koje bi mogle da vas za tren prebace u raspjevano, neodoljivo kičasto doba godine.

  1. Norveški naučnici su iznjeli hipotezu prema kojoj pomoćnik Djeda Mraza – irvas Rudolf – ima hronično crven nos zbog parazitske infekcije respiratornog sistema.
  2. Svake godine u svijetu se u vrijeme praznika poštom pošalje preko sedam milijardi čestitki, premda se danas pošalje još više SMS poruka.
  3. Njemci su napravili prvu vještačku jelku – a za to su koristili perje uginule guske.
  4. Iako imaju muška imena, irvasi koji pomažu Djeda Mrazu vrlo su vjerovatno ženke, jer muški irvasi gube rogove prije zime.
  5. Zahvaljujući raznim vremenskim zonama u svijetu, Djed Mraz ima tačno 31 sat da dostavi sve poklone djeci a, prema računici naučnika, da bi to postigao morao bi da posjeti 823 doma u svijetu tokom svake sekunde.
  6. Samo u SAD-u u prosjeku 6.000 ljudi završi u Hitnoj pomoći zbog povreda nastalih prilikom ukrašavanja kuće, jelki i dvorišta za Božić.
  7. Prema Ginisovoj knjizi rekorda najveća novogodišnja jelka u istoriji bila je visoka 67 metara, a postavljena je u jednom tržnom centru u Sijetlu, SAD.
  8. Tri tradicionalne boje Božića su crvena, zelena i zlatna. Crvena simbolizuje krv Hristovu, zelena ponovno rođenje, a zlatna bogatstvo i plemenito porijeklo.
  9. Posljednje sedmice decembra najpopularniji su dani za raskid ljubavne veze! Većini je motiv to da ne moraju da kupuju poklone, kao i pronalaženje nove “zanimacije” na brojnim prazničnim zabavama.
  10. Novogodišnje jelke obično su stare oko 15 godina, prije nego što budu prodate.
  11. Lik Djeda Mraza je osmišljen prema stvarnom liku – Svetom Nikoli iz Male Azije, koji je živio u četvrtom vijeku.
  12. Pjesma “White Christmas” Irvinga Berlina smatra se najprodavanijim singlom svih vremena.

(24.hr)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*