Usvojeni ključni dokumenti za nominaciju stećaka na listu UNESCO-a

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH usvojila je Nominacijski dosje i Plan upravljanja za upis nekropola sa stećcima na Listu svjetske baštine UNESCO-a, čime su stvorene mogućnosti za zaštitu oko 70.000 stećaka, jedinstvenih kamenih nadgrobnih spomenika iz srednjovjekovnog perioda.

Time je završen petogodišnji proces rada na tim dokumentima, u okviru zajedničkog projekta nominacije stećaka na UNESCO-ovu listu koji su realizirale četiri zemlje- BiH, Srbija, Hrvatska i Crna Gora.

Nominirano je 30 nekropola stećaka, od čega su 22 iz BiH, po tri iz Srbije i Crne Gore te dvije iz Hrvatske. Od 70.000 evidentiranih stećaka, čak više od 60.000 ih se nalazi na teritoriji BiH.

Predsjedavajući Komisije Dubravko Lovrenović istaknuo je danas na konferenciji za medije da će obimna dokumentacija UNESCO-u biti predata i prije roka do 31. januara iduće godine.

– Na ljeto iduće godine očekuje se posjeta stručnjaka Međunarodnog vijeća za spomenike i spomeničke cjeline ICOMOS, dok se razmatranje nominacije očekuje na sjednici UNESCO-a 2016. godine – kazao je.

Lovrenović je ocijenio da projekt serijske nominacije stećaka za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a predstavlja jedan od najsloženijih i najobimnijih dokumenata iz oblasti zaštite graditeljskog naslijeđa. Mišljenja je da ova prva međudržavna nominacija treba da bude smjernica za buduće djelovanje u oblasti zaštite kulturne baštine.

Iz BiH su u izradi ovih dokumenata učestvovali timovi stručnjaka iz Komisije i Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS-a, Zemaljskog muzeja BiH, Muzeja Semberije iz Bijeljine i Ministarstva civilnih poslova BiH.

Proces nominacije stećaka počeo je u Sarajevu 2009. godine potpisivanjem pisma namjere o zajedničkoj nominaciji predstavnika BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Mogućim upisom stećaka na Listu svjetskog naslijeđa ova bi dobra prvenstveno trebala biti sačuvana od propadanja i uništenja, a kao fenomen ovih prostora dobila bi zasluženo mjesto kao dio baštine cijelog svijeta.

Usvajanje ključnih dokumenata za nominaciju stećaka bilo je jedina tačka dnevnog reda sjednice Komisije.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*