Crnadak u Dohi: EU mora u prvi plan staviti ono što je dobro za građane, a ne političare

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak učestvuje u radu “Doha Foruma 2019”, koji se danas održava u glavnom gradu Katara. Forum, na kojem učestvuje više od 3.000 zvanica, među kojima i deset predsjednika i premijera te brojni svjetski ministri, jutros je svečano otvorio katarski emir.

Ministar Crnadak učestvovao je na specijalnom panelu posvećenom budućnosti Evrope i značaju Evropske unije, kao i njenom širenju na Zapadni Balkan.

Tokom izlaganja je istakao da svijetu treba jaka Evropska unija, koja je uticajan strateški igrač i efikasno rješava probleme, i unutrašnje i vanjske. On je naglasio da je evropska budućnost životno pitanje i za BiH i za ostatak Zapadnog Balkana, te da je potrebno da EU radi na snažnijem privlačenju našeg regiona.

“Ovo što smo do sada imali je presporo i jedini efikasan način je da EU traži dostizanje evropskih standarda i kriterija i u domaćim institucijama u najkraćem roku, stavljajući u prvi plan ono što je bitno za građane, a ne ono što je dobro za političare”, rekao je Crnadak.

Na kraju, tokom razgovora sa predstavnicima katarskih medija, ministar je pozvao predstavnike svih zemalja učesnica Foruma i međunarodnih kompanija da budu više prisutni u BiH i regionu sa novim investicijama i projektima. On je pozvao i državljane Katara da tokom ove zime što više iskoriste direktnu avioliniju Doha -Sarajevo i posjete Jahorinu, Bjelašnicu i druge zimske centre u BiH.

Prije početka Foruma ministar Crnadak je razgovarao i sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Čavušogluom.

Učešće na “Doha Forumu 2019” ministar završava prisustvom na svečanoj večeri kod katarskog emira Tamima bin Hamada Al Tanija.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*