Sindikat bh. nogometaša od Saveza traži ukidanje taksi za zasjedanje komisija

Sindikat profesionalnih nogometaša u Bosni i Hercegovini podnio je Nogometnom savezu BiH inicijativu za ukidanje taksi za zasjedanje komisija. Kako bi igrači ostvarili svoja prava, obraćaju se nadležnim komisijama za status i transfer igrača u kantonalnim savezima, gdje oni zapravo i vrše registraciju svojih ugovora. Za rad tih komisija, po pojedinačnom slučaju, kantonalne nogometne organizacije naplaćivale su taksu u iznosu od 500 KM. Sindikat profesionalnih nogometaša u BiH podnio je inicijativu NSBiH, kako bi se u posebnim slučajevima ukinula obaveza plaćanja takse za igrače, saopćeno je iz SPFBiH.

U sklopu inicijative SPFBiH predloženo je da se oslobode plaćanja takse oni igrači, koji u svom postojećem i aktivnom ugovoru nisu dobili platu tri ili više mjeseci te da se rad komisije u takvim slučajevima vremenski ograniči na maksimalno 20 dana, kako bi se igraču osigurao što brži put do novog kluba i novog ugovora. Ova inicijativa je sasvim opravdana, s obzirom na to da se postavlja pitanje od čega će igrač, koji 90 ili više dana nije dobio platu, izvršiti plaćanje takse za rad komisija.

Također, SPFBiH apelovao je na NSBiH, da postupi u skladu sa svojim ingerencijama te osigura rad registracionih saveza u potpunosti po propisima, odnosno da se odluke o predmetima igrača donose unutar 30 dana, koliko je predviđeno Pravilnikom o statusu i transferu igrača NS BiH.

S obzirom na to da zastupamo na desetine igrača, uvidjeli smo na terenu da pojedini registracioni savezi ne poštuju odredbe Pravilnika i po nekoliko mjeseci odugovlače s donošenjem odluka, u slučajevima koji su jasni. Životni vijek profesionalnih nogometaša ne može zavisiti od pogrešne primjene pravila nadležnog kantonalnog saveza i administrativna šutnja mora biti odstranjena iz bh. nogometa te nadamo da će NS BiH poslušati “glas” igrača po ovim pitanjima, navodi se u saopćenju SPFBiH.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*