Google slavi rođendan slikara Vasilija Kandinskog

Google je danas promijenio svoj logo u čas ruskog slikara Vasilija Kandinskog, rođenog u Moskvi na današnji dan, 16. decembra 1866.

Kandinski je bio jedan od najvažnijih slikara 20. vijeka, uz samog Picassa. Bio je predvodnik ekspresionističke grupe iz Münchena koja je dobila ime po njegovoj slici Der Blaue Reiter (Plavi jahač).

Iako je studirao pravo, odlučio je postati je slikar nakon što je 1895. posjetio izložbu francuskih impresionista. Kandinski se nakon te odluke seli u München, gdje je studirao impersionističku boju i art noveau od 1896. do 1900.

Za studija je sarađivao s umjetnicima kao što su Anton Azbé i Franz von Stuck. Njegova početna djela, uglavnom stvarana u duhu naturalizma, pokazivala su njegov interes i fantaziju.

Nakon studija odlazi u Pariz, gdje se upoznaje s umjetnošću Paula Guguina, postimpresionizma i fovizma, a pod njihovim uticajem njegova djela postatju koloristički jača i više neuredna.

Godine 1910., Kandinski je vodenim bojama naslikao svoju prvu apstraktnu sliku, te je počeo formulisati svoje važno teoretsko djelo, Ospiritualnom u umjetnosti, koje je prvi put izdato na njemačkom 1912. U tom djelu, istraživao je fiziološke učinke boje i napravio je usporedbe između slikarstva i muzike.

Godine 1911., Kandinski zajedno sa Franzom Marcom osniva ekspresionističku umjetničku grupu Der Blaue Reiter (Plavi jahač), koja je dobila ime zbog Kandinskijeve ljubavi prema plavoj boji i Marcove ljubavi prema konjima.

Uticaj Kandinskog na umjetnost 20. vijeka pojačan je njegovim djelovanjem kao teoretičara i kao predavača. Od 1918. do 1921. predavao je u Moskvi, a od 1922. do 1933. u Njemačkoj.

Marc i Kandinski su organizirali mnoge avangardne izložbe u mnogim galerijama, što je doprinijelo razvoju njemačkog ekspresionizma. Nakon dolaska Hitlerovog nacističkog režima na vlast 1933., Kandinski je morao odstupiti sa mjesta predavača u Weimaru, te se preselio u Pariz gdje je ostao do smrti.

Vasilij Kandinski preminuo je 13. decembra 1944. i danas se smatra jednim od najuticajnijih slikara svoje generacije.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*