IHH-a podijelila pomoć izbjeglicama koje napuštaju Idlib

Humanitarna organizacija IHH-a podijelila je pakete pomoći civilima iz Idliba koji posljednjih dana pristižu na tursko-sirijsku granicu, zbog sve češćih napada Assadovog režima, Rusije i grupa koje podržava Iran na Zonu deeskalacije sukoba u Idlibu. 

Koordinator IHH-a za Siriju Selim Tosun potvrdio je kako je u posljednjih sedam dana više od 100.000 osoba primorano da napusti svoje domove na jugu Idliba i krene prema sjeveru. 

“Podijelili smo pakete za izbjeglice u kojima su prehrambeni prozivodi, biskviti, konzerve, hljeb i voda”, kazao je Tosun, uputivši poziv da se ovim ljudima što prije pomogne. 

Od početka novembra, zbog napada na Zonu deeskalacije sukoba u Idlibu, svoje domove napustilo je najmanje 205.000 civila. Mete napada često su bolnice, škole, džamije, centri civilne zaštite. 

U Idlibu, kao utvrdi sirijske opozicije, živi oko četiri miliona stanovnika i interno raseljenih koji su meta stalnih režimskih napada. 

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije. U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone. 

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji. 

Od potpisivanja tog sporazuma u napadima Assadovih snaga i njegovih saveznika u Idlibu je ubijeno najmanje 1.300 civila, a u protekloj godini raseljeno je više od milion ljudi.

(Federalna.ba/AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*